9. juuni 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mõtle e-poe disainis samamoodi, kui tavakaupluses

Foto: Pexels.com
Fraktali disainer Tajo Oja rääkis Melt Foorumil sellest, kuidas disain e-poe hästi palju raha teenima paneb ning soovitas mõelda e-poe kujundamisel kõik sammud läbi tavakaupluse toimimise. Siin on mõningad Tajo mõtted sellel teemal.

60% inimestest hülgab enda ostukorvi veebikaupluses. Veebikaupluste puhul on see täiesti tavaline number ning kui mõni e-kauplus saab selle numbri väiksemaks, siis patsutatakse talle õlale ning uuritakse, kuidas see saavutati. Kui tavakaupluses kliendid hülgaks kassas enda ostukorvi sama % inimesi, siis see oleks jabur.Jäta meelde kolm printsiipi: 1. Mina olen üksi – keegi ei aita klienti, kui ta on kodus arvuti taga. 2. Ma ei taha mõelda. 3. Ma ei taha valida – inimesed ütlevad, et nad tahavad rohkem valikuid, kuid ostetakse rohkem sealt, kus on väiksem valik. See ei tähenda, et e-kaupluses ei peaks olema suur valik, vaid tuleb presenteerida sedasi, et kliendid ei näeks seda suure valikuna.E-pood peab kliendi eest esialgse valiku ära tegema. Need kliendid, kes soovivad saada rohkem infot, suuremat valikut, võrdlust, siis anna talle see võimalus. Näiteks, kui sul on veebilehel pealtnäha 20 ühesugust pesumasinat, siis too üks pesumasin esile ning ütle, et see on parim.Kuidas raha teenida? Aita kliendil leida üles need tooted, mida ta otsima tuli. Anna kliendile soovitusi ja vihjeid. Aita tal osta.Kui klient veebipoodi siseneb, siis ära küsi talt esimese asjana e-maili aadressi. Vaid näita talle ennem tooteid. Sa ei küsi kliendi telefoninumbrit ka uksel, kui klient tavakauplusesse siseneb.Probleem number üks e-poodidel on see, et ettevõtted ei taha kliendi käest raha võta. Inimesed tahavad kiirelt ja valutult makse ära teha, kuid pangalingi makse on tema jaoks tülikas. Hea on see, et krediitkaardimakse võimalused hakkavad populaarsust koguma.Kliendi esimene küsimus, kui ta e-poodi siseneb on see, et kes sa oled. Klient peab koheselt aru saama, kus ta on ja kellega suhtleb. Kas veebipoel on peen disain (butiik), säästukas või kaubamaja (a la Amazon)Veebilehel olev tekst peab olema arusaadav. Millega e-pood tegeleb ja mida ta pakub. Ühe tekstiga peab saama anda edasi võimalikult palju. Proovi enda tekstid muuta lühemaksEmotsioon: Väga oluline veebipoe puhul on selle kiirus, kuna iga neljas inimene läheb veebilehelt ära, kui see ei lae 4 sekundiga. Seda räägitakse ka sõpradele. Teine asi on ka kiirus. Proovi, kas saad enda e-poodi kiiremaks muuta, optimeerida.Online = offline. Kui mõtleme online’ile, kui millelegi teistsugusele, siis jäämegi 60% ostukorvide hülgamise peale ja oleme selle üle uhked. Kui mõtleme, et tahame kasutada samu standardeid, mida offline, siis hakkavad asjad liikuma. Hinda tehnoloogilist tegevust sellega, et kui see online lahendus oleks päris maailmas, siis kas see töötaks ning oleks hea asi. Mõtle kõik online sammud võrdlusena läbi ka tavakaupluses.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757