5. juuli 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Liit: Kaupmees, ära müü alkoholivaba õlu, siidrit ja veini lastele

Autor: Indrek Susi

Tähtsustades vastutustundlikku alkoholi müüki ning tarbimist soovitab Kaupmeeste Liit oma liikmetel mitte müüa alaealistele alkoholivaba õlut, siidrit ja veini. „Alkoholivaba õlle, siidri ja veini müümine lastele ei ole eetiline“ selgitas liidu tegevjuht Riin Savi.

Alkoholivaba õlu, siider ja vein on mittealkohoolsed joogid, mis ei ole suunatud lastele ja noortele, vaid täiskasvanud tarbijale, kes soovib alternatiivi alkohoolsele joogile. Initsiatiivi eesmärk on süvendada teadmist, et õlu, siider ning vein on tooted, mis ei sobi lastele ja noortele isegi siis kui nende alkoholisisaldus on nullilähedane. „See on põhimõtteline küsimus, mis kujundab ühiskondlikke hoiakuid ja väärtushinnanguid. Noorte alkoholi tarbimine on Eestis jätkuvalt tõsine probleem ning selle ennetamine on ülimalt oluline,“ ütles Savi. 

Savi lisas, et Kaupmeeste Liidu liikmete tänane kogemus on näidanud, et juba väga noortel, ka 10-aastatstel lastel, on huvi osta alkoholivaba õlut ja siidrit. „See on probleem, millele tuleb otsustavalt reageerida,“ sõnas ta.

Liidu ettepaneku kohaselt ei tohiks alkoholivaba õlut, siidrit ja veini müüa alla 18-aastastele. Piirangu kehtestamisel tuleb müügikohas esitada vastavasisuline teave, mis peab olema kergesti märgatav ja paigutatud selliselt, et seda on võimalik näha enne ostu sooritamist.

„Liit on rakendamas mitmeid tegevusi, et aidata kaasa vastutustundliku alkoholitarbimise edendamisele kaupmeeste poolt, tänane soovitus on üks tegevus pikemast nimistust,“ selgitas Savi.  „Käesoleva aasta alguses lõpetasid enamus liidu liikmed boonuspunktide andmise alkoholi müügilt, plaanis on koostöös Tervise Arengu Instituudiga alustada teavitust alkoholiühikute selgitustöö osas,“ lisas Savi.

Liidu liikmetest on algatusegamitte müüa alaealistele alkoholivaba õlut, siidrit ja veini  liitumas ABC Supermarkets, COOP Eesti, Kaubamaja, Prisma Peremarket, Rimi Eesti, Selver ja Statoil.

Kaupmeeste Liit on asutatud 1996. aastal esindamaks ja kaitsmaks liidu liikmete huve seadusloome protsessis, ettevõtluse arendamisel ja hea kaubandustava põhimõtete juurutamisel. Kaupmeeste Liitu kuulub 59 liiget, sealjuures toidu- ja esmatarbekaupade kaupade turul moodustab liitu kuuluvate ettevõtjatekäive üle 80%.  

Jaga lugu
Kaubandus.ee toetajad:
Maarit EermeKaubandus.ee juht-toimetajaTel: 51 44 884
Merilin MerilaKaubandus.ee toimetaja Tel: 5 105 933
Cätlin PuhkanKaubandus.ee reklaami müügijuhtTel: 53 315 700