23. jaanuar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Igor Habal: kannibalism kaubanduses

Uus Maa kinnisvaraanalüütik Igor Habal
Foto: Eiko Kink
Ees ootavad metsikud ajad ärikinnisvara üüriklientide püüdmisel, kirjutab Uus Maa kinnisvaraanalüütik Igor Habal, kes ennustab kaubandussektorile alanud aastaks kannibalismi.

Küllastumine on visuaalselt kõige ehedamalt tunnetatav kaubanduspindade turul. Kui varasematel aastatel kõigepealt loodeti ning seejärel ennustati, siis 2017. aastal saab tõeks see, et keiser on alasti ning et Tallinnas on kaubanduspinda enam kui turg vastu võtta suudab. Trend süveneb veelgi enam 2018.

Kui januned värske info järgi, osale ka 21. veebruaril Tallinnas Kultuurikatlas toimuval Äripäeva kinnisvarakonverentsil, kus räägime nii suure poliitika mõjust kinnisvaraturule, märgilistest tehingutest 2016. aastal kui ka kinnisvaraarenduse ja üürituru trendidest.

Vaata kava ja registreeri end siit!

Kõige haavatavamad on muutustele vananenud kontseptsiooniga, valdavalt keskmise suurusega kaubanduskeskused, mis jäävad kogu linna hõlmavate kaubanduskeskuste kõrval väikeseks, ent kodupoodide jaoks liiga suureks. Nullvakantsist enam ei räägita, kuna ka kõige vähem tähelepanelik klient näeb siin-seal tühje pindu. Ellujäämiseks tuleb kas hindu alandada või eristuda, kuna turukannibalism ning e-kaubanduse järk-järguline pealekasv avaldavad püsivat mõju. Kaubanduskeskuste arendusperioodid pikenevad ning eelnevat kokku võttes võib ennustada, et surve üürihindadele kasvab ning vakants pigem suureneb.

Võidukäiku jätkavad ridalaod ehk stock-office’id.

Sünge ennustuse pehmendamiseks rõhutab Habal, et üürnike seisukohalt on alanud aasta võimalusterohke. Rikkalikult uusi ja heatasemelisi pindu võimaldab teha kiirustamata kaalutletud otsuseid lähtudes ettevõtte vajadusest ning lähiaasta tegevuskavast. Samuti on see hea saada soodsa hinna ning piisava varuga pinda agressiivsetele laienejatele. Üürileandjaid viib sel aastal edasi nutikus, paindlikkus ning võime mõelda kastist välja.

Loe Igor Habali täispikka prognoosi ärikinnisvaraturule siit.

Autor: Anne Oja, Kinnisvarauudised.ee toimetaja

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757