• 13.03.17, 10:49
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine

T1 kaubanduskeskus surub end jõuga turule

Järgmisel aastal uksed avada lubanud kaubanduskeskus T1 sai raha rahvusvaheliselt rahastusplatvormilt, sest ei suutnud pangalaenuks vajalikke nõudmisi täita. Konkurentide hinnangul tuuakse uus kaubanduskeskus turule jõuga.
Pro Kapital Gripi juhatuse liige Allan Remmelkoor
  • Pro Kapital Gripi juhatuse liige Allan Remmelkoor Foto: Andras Kralla
Kaubanduskeskust T1 arendava Pro Kapitali juhatuse liige Allan Remmelkoor ütles, et suurtel kaubanduskeskustel on pea võimatu pangalaenu saada. Pangad nõuavad, et laenu saamiseks oleks kaubanduskeskustel 70% pinnast üürilepingutega kaetud. Jaekaubandus on aga koondunud suurteks kettideks, mis ei allkirjasta rendilepinguid enne, kui on paigas keskuse avamistähtaeg ja finantseerimine.
Nii leidis T1 rahvusvahelise rahastusplatvormi TSSP, kellelt saadi vajaminevad 65 miljonit eurot. “Nemad ütlesid meile ka kohe, et meil on sellise projekti jaoks klassikalise pangafinantseeringu saamine keeruline, kuna suured ettevõtted lihtsalt enne ei kirjuta alla, kui ei saa neile kindlalt öelda, millal me avame,” rääkis Remmelkoor.
Tema sõnul analüüsisid rahastajad projekti, käisid ka kohapeal vaatamas ega näinud selle õnnestumises kahtlemiseks mingit põhjust. “Praegu ei ole lepingutega kaetud nii suurt osa, nagu küsiksid klassikalised pangad, aga nad ei näinud selles probleemi, et seda edaspidi ei saavutaks või et ettevõtted ei kirjutaks lepingutele alla,” ütles Remmelkoor.
Pangad löövad kõiki ühe vitsaga
Remmelkoore hinnangul on pangad oma nõudmistes jäigad ega süvene projektide nüanssidesse. “Kas arendame meie 55 000ruutmeetrise üüritava pinnaga keskust või arendatakse 8000 ruutmeetriga näiteks mingit Stroomi keskust. Nende jaoks on see suhteliselt üks ja sama maailm ja standardsed tingimused.”
Porto Francol rohkem üürnikke, kuid raha veel mitte
Samuti kaubanduskeskuse ehituseks raha otsiva Porto Franco juhatuse esimees Aldo Dapon ei olnud päri Remmelkoore väitega, et rentnikud ei taha enne kogu raha kokkusaamist üürilepinguid allkirjastada. “Vastab tõele, et arendusprotsessis on rahastamine ning üürilepingute sõlmimine tihedalt seotud. Väide, et jaeketid ei allkirjasta lepinguid enne, kui on olemas keskuse kindel rahastus, ei vasta tõele,” ütles ta.
“Jaekauplejad on kõik tänapäevased ettevõtjad, kes saavad väga hästi aru, et suurprojekti elluviimiseks on vajalik, et korraga oleksid täidetud kõik projekti realiseerimiseks olulised kriteeriumid. Esimesed ja ka kõige olulisemad kriteeriumid on rajatava projekti asukoht ning üürnikele sobiv keskuse kontseptsioon, seejärel on oluline projekti valmimise ajakava ning rahastamise olemasolu,” selgitas Dapon.
Porto Francol on sõlmitud üürilepinguid umbes 70 protsendi ulatuses kaubanduspindade mahust. T1 keskus läheneb lepingutega 60 protsendile.
Loe pikemalt Äripäevast. 
Autor: Kristel Härma, Äripäev

Seotud lood

Uudised
  • 28.05.14, 11:38
Pro Kapital ja Nordecon alustavad kaubanduskeskuse ehitust
Eile jõustus Pro Kapitali tütarettevõtte ja Nordeconi leping, millega rajatakse Tallinna Peterburi teel asuvale kinnistule kaubandus- ja meelelahutuskeskus.
Uudised
  • 19.12.16, 12:22
Porto Francole väljastati ehitusluba
Tallinna linnaplaneerimise amet väljastas reedel, 16. detsembril Porto Franco äri- ja vabaajakeskusele ehitusloa. Porto Franco OÜ juhatuse esimehe Aldo Daponi sõnul võimaldab ehitusluba algust teha Porto Franco kaubandus- ja bürookompleksi maapealse osa välja ehitamisega.
Uudised
  • 07.03.17, 15:30
Capfield: Turul on ruumi üüritasemete korrigeerimiseks ja diferentseerumiseks
Kuna üha tihenevas konkurentsis kaubanduskinnisvara pakkumiste maht suureneb, siis võib see muuta kaupmeeste poolt vaadatuna nende üürid soodsamaks, rääkis Norde ja Lasnamäe Centrumit haldava Capfieldi juhatuse liige Ruben Gornischeff kaubandus.ee’le antud intervjuus.
Uudised
  • 04.07.16, 09:45
Porto Franco keskusesse rajatakse Prisma hüpermarket
Tallinna sadamaalale Porto Franco multifunktsionaalset hoonekompleksi rajav ettevõte kirjutas Prisma Peremarketiga alla lepingu, mille kohaselt avatakse 2018. aastal uues keskuses 6 600 ruutmeetri suuruse üldpinnaga Prisma hüpermarket.
  • ST
Sisuturundus
  • 01.10.24, 18:25
Müük kasvab, kui kasutad korralikku logistikat
Eesti turul üle 30 aasta tegutsenud Smarten Logistics pakub kolmanda osapoole logistikat ehk 3PL. Me hoolitseme kõige logistikaga seonduva eest: alates laovarude planeerimisest, kaupade vastuvõtust, arvele võtmisest, ladustamisest ning lõpetades nende klientideni toimetamisega. Lähemalt räägib Martin Karolin Smarteni müügiosakonnast.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Kaubandus esilehele