Autor: Kaubandus.ee • 22. mai 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Väikekaupmehed paigaldasid Eesti-Läti piirile maksuloenduri

Maksuloendur Ikla piiripunktis
Foto: Eesti Väikekaupmeeste Liit
Eesti Väikekaupmeeste Liidu eestvedamisel paigaldati Eesti-Läti Ikla piiripunkti maksuloendur, mis näitab reaalajas, kui palju valitsuse agressiivse aktsiisitõusupoliitika tõttu jääb Eesti riigil makse saamata piirikaubanduse tõttu.

Väikekaupmeeste hinnangul on möödunud aasta algusest kuni tänaseni jäänud Eesti riigil agressiivse alkoholiaktsiisipoliitika tõttu saamata ca 27 miljonit eurot ning jooksvalt viivad Eesti tarbijad maksuraha Lätti 0,6 eurot sekundis. Kui võtta arvesse 1. juulil jõustuvad täiendavad alkoholi aktsiisitõusud, siis Eesti riik kingib 2017. aastal 40 miljonit eurot maksuraha Lätile.

Eesti ja Läti alkoholiaktsiiside erinevusest tekkinud piirikaubanduse hoogustumise tagajärjel on Lõuna- ja Kesk-Eestis mitmeid kohti, kus ei ole enam majanduslikult mõistlik pidada väikepoode. Järskude aktsiisitõusude tulemusel ootab maapiirkondades ees paljude väikepoodide sulgemine ning sellega kaasneb nii igapäevaste toidu- ja tarbekaupade kättesaadavuse vähenemine kui ka posti- või pangateenuse võimaluste kadumine. Lisaks kaovad maakaupluste sulgemise tulemusel maapiirkondadest sajad töökohad.

Aktsiisiloendur võtab arvesse Eesti riigil saamata jääva alkoholiaktsiisi kui käibemaksu kogumina. Eesti Väikekaupmeeste Liit kogus andmed alkoholitootjate esindus-organisatsioonidelt ning neid andmeid on tootjaorganisatsioonid jaganud ka Rahandusministeeriumiga.

Väikekaupmeeste Liit koondab enda liikmeskonda ligi 150 väikepoodi, sh on kümneid maakaupluseid, andes tööd kogu Eestis ligi 3000 inimesele.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700