13. september 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

R-Kioski personalijuht: tööjõukriisi võimendavad paindlike töövõimaluste puudumine

R-Kioski tegevjuht TIia Ilves kaks aastat tagasi Viru Keskuse müügipunktis
Foto: Andres Haabu
Ettevõtte personalijuhi Piret Aessi sõnul on Eesti tänaseks tõsises tööjõukriisis, mida omakorda võimendavad paindlike töövõimaluste puudumine suurtes ja olulistes tööealise elanikkonna gruppides nagu lapsehoolduspuhkusel olijad ja pensionärid.

Selleks, et juhtida avalikkuse tähelepanu Eesti teravale tööjõuturu probleemile, töötavad R-Kioski juhtkond ja kontoritöötajad täna oma väikepoodides.

“Töökäte puudus tänases Eestis on järjest teravam probleem. Eesti elanikkond vananeb ja tööealist elanikkonda on järjest vähem. Olukorra teeb keerulisemaks tänane seadusandlus, mis seab teenindajate keeleoskusele ranged piirangud ja takistab seeläbi näiteks välistudengite ning välistööjõu värbamist," sõnas R-Kioski personalijuht Piret Aess. Samuti takistavad tema sõnul tänased seadused töötada lapsehoolduspuhkusel olijatel ning pensionäridel, kes tööle asudes kaotavad riiklikes toetustes.

Kuna tööjõukriis on väga suure koormuse pannud just väikepoodide töötajatele, on selle aktsiooni mõte avaldada toetust oma tänasele tublile töötajaskonnale ning toomaks enam avalikkuse tähelepanu tekkinud kriisile tööjõuturul.

Praxise teemapaber tööjõu olukorrast toob välja, tööealisest elanikkonnast ei tööta hetkel umbes üks kolmandik. Samas ootab lähiaaastatel Eestit ees suur tööealise elanikkonna langus. Võrreldes 2015. aasta algusega väheneb Eesti rahvastik 2040. aastaks 130 tuhande inimese võrra, mis on 1/3 Tallinna elanikest või tänane Tartu, Rakvere ja Viimsi kokku.

R-Kioskil on Eestis 94 müügipunkti ning kokku ligi 350 töötajat.  AS R-Kiosk Estonia kuulub Norra pereettevõttele Reitan Convenience AS, mis on Euroopas üks suurimaid jaekaubandusorganisatsioone, mille põhifookus on mugavuskaubandusel.

Reitan Convenience opereerib Põhjamaades ja Baltikumis kaubamärke 7-Eleven, Narvesen, Pressbyran, R-Kiosk ja Lietuvos Spauda.2017. aastal kuulub gruppi ligi 2600 kauplust.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757