22. mai 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti keskmine juht töötab kaubanduses

Lumen Art OÜ omanik ja juht Mart Raidaru
Foto: Andras Kralla
Eesti keskmine juht on keskealine mees, kelle käe all tegutseb pealinnas või selle läheduses pisike kaubandusettevõte. Ettevõtte müügitulu on 100 000 – 250 000 eurot ning firmas töötab kuni 3 inimest.

Keskmise juhi parameetritele vastav mees, Mart Raidaru, müüb Tallinna kesklinna hubases poekeses disainvalgusteid. Unistuse täitumise ja Lumen Art OÜ asutamiseni viis mehe koondamine. „Kuidagi läks nii, et osakond pandi kinni, aga kliendibaas ja ka tarnijad olid olemas. Sai siis ühelt tarnijalt hakatud pakkumisi võtma, müüdud edasi klientidele ja nii see läks,“ meenutas Raidaru aastatetagust aega.

Kuigi Raidaru käib siiani aeg-ajalt ka lambipirnide maaletoomisega tegelevas ettevõttes tööl, siis tavaliselt ettevõtja-elu proovinud inimesed kellegi teise alluvusse tagasi ei kipu. “Eks suurim eelis on kindlasti see, et saad olla oma aja peremees – planeerida, külastada kliente, ei pea kogu aeg istuma kontoris arvuti taga. Ilusate ilmadega saab ka kodus puhata,” loetles Raidaru ettevõtjaks olemise mõnusid.

Väikeettevõtja elu Eestis pole aga kaugeltki ainult lust ja lillepidu, sest turg on väike ja konkurents tihe. „Eks see on suhteliselt raske, sest kliente on ju piiratud arv. Kui sa oled väike, siis on ka igasuguste raamatupidamisasjadega keerulisem,“ tõi Raidaru välja miinuseid. Lisaks valmistab muret sesoonsus. „Kuna minu ala on valgustid, siis iga suvi on keeruline aeg, kuna väljas on ilm valge ja keegi ju lisavalguse peale ei mõtle. Eks tuleb loota inimeste peale, kes suvel rohkem remondiga tegelevad ja kodu sisustavad. Pimedal ajal on müügid suuremad,“ rääkis Raidaru.

Raidarul on aastate jooksul plaanis firmat siiski kasvatada: „Hetkel on meil ettevõttes tööl mina ja üks töötaja, aga paarikümne aasta pärast ma arvan, et on 10 töötajat. Kuna tegevusala on meil suhteliselt spetsiifiline, siis rohkem töötajaid pole enam mõistlik. Kui igaühel on oma kindel kohustus, siis piisab vast kümnest küll.“

Keskmise juhi valimisse võeti alates 50 000 eurose müügituluga ettevõtete juhatuse liikmeid ja tegevjuhte. Kokku oli ettevõtteid üle 52 000.

Uuringust selgub, et hulgi- ja jaekaubanduse juhatuse liikmed/tegevjuhid on 74,3% ulatuses mehed ja 25,6% ulatuses naised.

Loe pikemalt Äripäeva artiklist SIIT ja SIIT.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Sigrid HiisKaubandus.ee toimetajaTel: 5681 4070