Autor: Kaubandus.ee • 31. august 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ostude sooritamiseks võetakse aktiivselt väikelaene

Ligi 65% eestlastest kasutavad ostude sooritamiseks väikelaenu, selgus suvel korraldatud SEB väikelaenu uuringust.
Foto: Pixabay.com

Laenamise aktiivsus kasvab proportsionaalselt sissetuleku kasvuga kuid muutub sisuliselt olematuks väikse sissetulekuga (alla 500 eurot) inimeste seas. Kõige julgemad laenajad töötavad juhtivatel töökohtadel, on ametnikud või pärit teenindus- ja oskustöö sektorist.

Riigi kõige ettevaatlikumateks laenajateks koos madalapalgalistega osutusid pensionärid (neist võtsid väikelaenu vaid 36%), kelle madalamat aktiivsust saab põhjendada nii sissetuleku suuruse kui ka teatud vanuseliste piirangutega, mis laenamise turul valitsevad. Endiselt võtavad ligi 90% vastanutest väikelaenu pangast, 30% peavad heaks lahenduseks ka ostukohast võetud järelmaksu; ainult 10% arvestasid laenamise variandina kiirlaenufirmat. Valdav osa vastanutest, 65%, on võtnud väikelaenu oma elus kuni kolm korda, ligi 30% on pidanud väikest laenu sobivaks lahenduseks rohkematel kordadel.

SEB erasegmendi juht Triin Raudsepp ütles, et tarbimislaenude võtmist soodustavad majanduslik kindlustunne, suur nõudlus tööjõu järele ning kiire tööhõivega kaasnev palgakasv. "Need annavad laenuvõtjale kindlustunde võetud laenude teenindamise osas, tänu millele laenamisaktiivsus kasvabki. Hea meel on tõdeda, et lisaraha vajadusel võrdleb üha enam laenuvõtjaid erinevate laenuandjate pakkumisi ning laenu võtmise eelistus langetatakse enamasti soodsamate tingimuste alusel,“ rääkis ta.

SEB väikelaenu uuringu korraldati juunis 2018 ning selle eesmärk oli uurida eestlaste käitumist tarbimislaenude – väikelaen, arvelduslaen, järelmaks ja krediitkaart – valdkonnas.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757