Autor: Kaubandus.ee • 7. juuni 2019

Tarbijahinnaindeksi muutust mõjutas mais enim eluase ja transport

Tarbijahinnaindeksi muutus oli 2019. aasta mais võrreldes aprilliga 0,2% ning võrreldes eelmise aasta maiga 3,1%, teatab Statistikaamet.
Foto: Julia-Maria Linna

Kaubad olid 2018. aasta maiga võrreldes 2,3% ja teenused 4,7% kallimad. Kaupade ja teenuste administratiivselt reguleeritavad hinnad on eelmise aasta maiga võrreldes tõusnud 4,1% ja mittereguleeritavad hinnad 2,9%.

2018. aasta maiga võrreldes mõjutas tarbijahinnaindeksit enim eluase, mis andis kogutõusust üle veerandi. 70% sellest andsid elekter, soojusenergia ja küte, kus kodudesse jõudnud elekter oli kallinenud 6,3% ja tahkekütused 14,2%. Ligi veerandi kogutõusust andsid toit ja mittealkohoolsed joogid, millest omakorda üle 80% andis aastataguse ajaga võrreldes 32% kallinenud köögivili. Võrreldes 2018. aasta maiga oli bensiin 4,4% ja diislikütus 6,8% kallim. Toidukaupadest on sama ajaga enim kallinenud värske köögivili (53%) ja kartul (46%) ning odavnenud värske puuvili ja munad (11%).

Aprilliga võrreldes oli mais tarbijahinnaindeksi suurim mõjutaja transport, kus maiks ostetud lennukipiletid olid 23% odavamad kui aprilliks ostetud piletid. Suuremat mõju indeksi muutusele avaldas veel majutusteenuste 16,5% sesoonne hinnatõus ning toidu ja mittealkohoolsete jookide kallinemine, kus köögivili kallines kuuga 2,1%.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Heli KünnapasKaubandus.ee toimetajaTel:
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 51 44 884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700