Autorid: Claudia Andros, Äripäev • 12. juuni 2019

Autoturg: tunne on selline, et kuskil miskit podiseb

Erinevalt naaberriikidest püsib Eesti autoturg veel vee peal, kuigi sel aastal on Eesti autoturult kadunud 12 ettevõtet ehk 5% kõigist automüüjatest.
Raivo Kütt
Foto: Raul Mee

Kohalikest edasimüüjatest kasvatasid tänavu esimeses kvartalis võrreldes aastatagusega kõige rohkem käivet Toyota Baltic ja Silberauto. Samas on päris olulise tagasilöögi saanud mitu tuntud sõiduautomargi esinduskaupluste pidajat.

Amservil suur kukkumine

Auto Forte Tallinn OÜ tegevjuht Raido Toonekurg kirjutas Äripäevas hiljuti ilmunud konkurentsiraportis, et aasta esimesed kaks kuud tõid võrreldes mullusega turul 9,5% languse. Märts tõi kaasa 2% languse ja kvartal lõppes 6,9% langusega, kirjutas Toonekurg.

Toonekurg ütles siiski, et Eesti tarbijate kindlus püsib kõrgel ning teise pensionisamba reformist liikuma pääsev raha võiks aidata säilitada stabiilsust Eesti autoturul. „Alanud aasta esimene kvartal on olnud väga huvitav. Tunne on selline, et kõik sujub, aga kuskil miskit podiseb,“ lisas ta.

Suurt käibe langust nägi aasta alguses Amserv Grupp, kuna märtsikuus müüdi Ascar Auto ära Autospiritile. Amserv Grupi juhatuse esimehe Raivo Küti sõnul ei ole käive Amservile eesmärk omaette. Samuti ei plaani Amserv lähiajal laienema hakata, sest Küti sõnul on olukord niigi väga hea.

30protsenti sõidukimüügi turust kuulus tänavu esimeses kvartalis viiele suuremale ettevõttele. Aastataguse ajaga kasvas nende osakaal paari protsendipunkti võrra.

Ümberringi langus

Esimeses kvartalis on Soome ja Rootsi turg kannatanud langust, kus Soome kukkus märtsis 20,9% ja Rootsi tema järel 18,7%. Kokkuvõttes on mõlema naaberriigi turg langenud 15,4%. Soomlased on languse üle üllatunud ega mõista selle põhjuseid, sest algselt prognoositi stabiilset ja tormivaest turgu.

Kaugel kannatab ka USA autoäri, kus analüütikud prognoosivad turule esimeses kvartalis 7,7% langust, mis oleks esimene kvartaalne langus pärast 2013. aastat.

Eestist leiab siiski väga positiivseid uudiseid. Tänavu esimeses kvartalis registreeriti maanteeametis ligi 12 000 sõiduautot, mis on viimaste aastate rekordtase. Mais hakkas uute sõiduautode müük võrreldes paari viimase kuuga usinasti tõusma, vahendas AMTEL.

Viimane suurem uute autode registreerimise langus oli viimase majanduslanguse järellainetusena aastal 2010.

Raivo Kütt esineb 25. septembril majanduskonverentsil ÄRIPLAAN 2020. Tutvu kavaga ja registreeru SIIN.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Sigrid HiisKaubandus.ee toimetajaTel: 5681 4070