Autor: Kaubandus.ee • 3. juuli 2019

Tunnustati Eesti parimate käsitööõllede- ja veinide hobitegijaid

Eesti Väikepruulijate Festivali külastajad said tänavu maitsta ligi 200 erinevat kodumaal valmistatud käsitööõlu, -veini ja siidrit ning õppida ja näha kohapeal, kuidas käib käsitööjoogi valmistamine. Festivali tipphetkeks kujunes parimate hobitegijate väljakuulutamine, kelle joogid tunnistati erakordselt kvaliteetseks.

Tuhandeid kodumaa ja välismaa käsitööjoogisõpru Balti Jaama Turu Õhtuväljakule meelitanud väikepruulijate festival kostitas külastajaid ligi 200 erineva Eestis valmistatud joogiga. Lisaks erinevate jookide mekkimisele said algajad kohapeal õppida, kuidas valmistada kontsentraadist õlut, ning kogenumad said osaleda kohapeal ette võetud viietunnisel õlleteol, alates linnaste jahvatamisest, meskimisest kuni õllekeetmiseni.

Parimaks koduveiniks sai mustsõstra-õunavein

“Tänavusel konkursil võistles kõige rohkem sõstraveine, mis pole mulluse väga hea mustsõstrasaagi puhul eriti üllatav. Traditsiooniliselt palju oli finaalis ka õunaveine, samas rabarberit oli üllatavalt vähe,” andis ülevaate käsitööveini - ja siidrikonkursi korraldaja, Valgejõe Veinivilla perenaine ning Eesti Väikepruulijate Liidu juhatuse liige Tiina Kuuler.

Ühtekokku saadeti võistlustulle üle 100 veini. “Hea meel on ka selle üle, et võistlema saadetakse veine, mis on jõudnud juba pisut keldris seista ja areneda. Nii näiteks olid kaks õunaveini aastast 2012, kolm veini aastast 2016 ja kaks veini ka aastast 2017,” märkis Kuuler.

<strong >Airi Elbi</strong>
Foto: Arno Mikkor

Sadade võistlustööde seast tunnistati tänavu parimaks hobitegija veiniks Pärnumaalt pärit Airi Elbi mustsõstra-õunavein. Võiduveini autorit premeeriti veinitundja baaskursusega Eesti Sommeljeede Erakoolilt.

Samuti tunnustati Haapsalust pärit Urmas Rahuvarmi kirsiveini, mida autor saab nüüd oma esimese ametliku veinipartiina Valgejõe Veinivillas Dansukkeri toel valmis kääritada.

<strong >Urmas Rahuvarm</strong>
Foto: Arno Mikkor

Lisaks toodi parimate seas välja ka Tallinnas tegutsev hobipruulija Aave Priimets, kelle võistlustööks oli mustsõstra-aroonia käsitöövein. Autorit premeeriti uhke kinkekaardiga veinitarvikute pakkuja Cidermill poolt, kes jagas kinkekaarte ka teistele finalistidele.

Parimaks käsitööõlleks kuulutati kange DoppelBock

Koos parimate käsitööveini hobitegijatega kuulutati festivalil välja ka parimad käsitööõlled. Võistluse peakorraldaja Alar Tammela sõnul võtsid tiitli nimel mõõtu 44 võistlustööd ja 34 hobitegijat kõikjalt üle Eesti.

“Üldiselt oli konkursi tase väga hea. Töid laekus võrreldes eelmise aastaga pea poole rohkem. Samuti hinnati tänavune tase võrreldes möödunud aastaga kõrgemaks ning eriti tugevat edasiminekut oli näha lahjemate ehk kuni 7%-lise alkoholisisaldusega jookide võistlusklassis,” märkis Tammela.

Võistluse parimaks hobitegija õlleks tunnistati Harjumaalt pärit Aare Laanemetsa DoppelBock “Ükssarv John”. Kohtunikud tõid välja õlle stiilipuhast täidlast tumeda karamelli ja leivakooriku maitset, mis olid omavahel stiilselt balansis. Mahagonivärvi õlu lõhnas lisaks karamellile ja iirisele ja leivale metspähkliselt. Esikoha pälvinud õlletegija sai auhinnaks ametliku pruuli oma võiduüllest ühe Eesti Väikepruulijate Liidu liikme juures.

<strong >Aare Laanemets</strong>
Foto: Arno Mikkor

Lahjemate ehk alla 7%-lise kangusega õllede kategoorias tunnistati parimaks Tartumaalt pärit Tarmo Tederi käsitööõlu “Metsaline”, mis oli pruulitud “Historical” stiilis kuusevõrsetega. Kohtunike poolt hinnati kirka kollase värvuse ja vaigulõhnaline jook tõeliseks omanäoline “friigikaks”, mille värskes ja happeses maitses oli tunda ka kuusevõrseid. Lahjemate jookide kategooria võitja sai auhinnaks uhke mini-õlletehase Bullet Brew 45.

Lisaks märgiti ära ka Madis Einpalu 3,5 aastat seisnud merevaigu värviline “Odravein”, ms lõhnas toffee, mesise võiküpsise, kerge rosina ja vanilje järele ning mille maitse meenutas rosinakisselli, tosca kooki ja mille peene mull andis kohtunike hinnangul joogile kena tasakaalu.

Foto: Arno Mikkor
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757