Autor: Kaubandus.ee • 15. august 2019

Eesti väiketootja toob turule esimese alkoholivaba käsitööõlle

Selle nädala lõpus jõuab Eestis turule esimene alkoholivaba käsitööõlu, mille tootjaks on Lehe pruulikoda. Esimest 1000 liitrit alkoholivaba käsitööõlut jõuab reedel pudelites käsitööõllede edasimüüjateni.
Tanel Nurmeotsa

Eesti Väikepruulijate Liitu kuuluva Lehe pruulikoja uue juhi ja omaniku Tanel Nurmeotsa sõnul on alkoholivaba käsitööõlle näol tegemist nii Euroopas kui ka Ameerikas ja kaugemalgi üha enam leviva trendiga, mis nüüd reedel esimest korda ka Eestisse jõuab.

“Kuigi Eesti õlletootjad on juba mõnda aega tavalisi alkoholivabasid õllesid pakkunud, pole seni Eestis veel ühtki alkoholivaba käsitööõlut turule tulnud. Kuna kogu maailm liigub tugevalt selle suunas ning ka üldine käsitööjookide turg on stabiilses tõusus, haarasime võimalusest tuua alkoholivabad käsitööõlled ka Eesti turule,” selgitas Nurmeots, miks asuti uut segmenti tootma.

Lehe pruulikoja juhi hinnangul pole keegi teine seni Eestis alkoholivaba õllega välja tulnud ilmselt seetõttu, et taolist jooki on oluliselt keerulisem valmistada ning see nõuab ka omajagu investeeringuid ja oskusi. “Samas alkoholivabade jookide turg üha kasvab ning seda igal aastal kahekordsetes numbrites. Käsitööõllemaailmas on see veel tõeline avastamise koht,” usub ta.

Esimese partiina valmis Lehe pruulikojal 1000 liitrit alkoholivaba käsitööõlu “Null”, mis pudeldati edasimüüjatele saatmiseks ning mida saab proovida ka vaadist Uba ja Humala Tap Roomis. “Ka see on Eestis esmakordne, et keegi kraaniga vaadist alkoholivaba käsitööõlut pakub,” märkis Nurmeots paari vaadi kohta, mis nädala lõpus avatakse.

Kuna esialgne huvi mahahõigatud uudistoote osas on olnud äärmiselt positiivne, jagub uut jooki Nurmeotsa hinnangul Eestis müügiks ilmselt vaid üheks nädalaks. “Paneme kohe küpsema ka teise 1000-liitrise partii ning see jõuab turule septembri alguses,” lisas ta. Praeguse tootmisvõimekuse juures jäävadki joogi partiid tema sõnul ka edaspidi ühe korraga 1000 liitri juurde. Lisaks Lehe pruulikojale plaanivad ka Eesti Väikepruulijate Liitu kuuluvad pruulikojad KOLK ja Õllenaut alustada järgmisel aastal alkoholivabade käsitööõllede toomist.

Nurmeotsa sõnul liigub alkoholivabade õllede turg maailmas eeskätt nisuõlle baasil tehtud õllede suunas, sest neis on lai B-vitamiinide sisaldus, mida kasutatakse üha enam spordijookide asemel taastumiseks. “Kuna alkoholivaba käsitööõlle kaudu imenduvad erinevad B-grupi vitamiinid kergesti organismi, tuuakse seda välismaal üha rohkem ka spordiüritustele ning tõenäoliselt on see peagi asendamas mitmeid teisi isotoonilisi spordijooke,” märkis Nurmeots.

Kuigi alkoholivaba käsitööõlu jõuab Eesti turule alles praegu, siis juba eelmisel aastal jõudis Eesti turule esimene alkoholivaba käsitöösiider MULL°, mille valmistajaks on samuti Eesti Väikepruulijate Liitu kuuluv käsitööjookide tootja OÜ City Cider.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757