Autor: Äripäev • 13. september 2019

Alkoholiaktsiisi tasumine tegi pöörase tõusu

Rahandusministeerium teatas, et juulis mõjutas aktsiisitulu kõige enam alkoholiaktsiisi langetamine alates 1. juulist, võrreldes aastataguse ajaga suurenes alkoholiaktsiisi laekumine 53,1%.
Alkoholi ostmise vähenemine Lätist on kinnitust saanud.
Foto: Andras Kralla

Rahandusministeeriumi teatel soetasid jaemüüjad juulis alkohoolseid jooke rohkem, et taastada tavapärane laoseis. Täiendavalt kasvatas aktsiisitulu ka jaekaupluste alkoholi jaemüügi kasv madalamate hindade tõttu. Juulist langetati kange alkoholi, õlle ja siidri aktsiisimäära 25 protsenti.

Juulis tasuti maksu- ja tolliametile 701,4 miljonit eurot maksutulu, mida on 8,2 protsenti enam kui möödunud aasta samal kuul. Tänavu esimese seitsme kuuga tasuti makse 5,4 protsenti rohkem kui mullu samal ajal.

Palgakasv kiirenes juulis 1,2 protsendipunkti võrra ja see oli laiapõhjaline – kaheksast suuremast tegevusalast kiirenes keskmine palk kuues, eranditeks töötlev tööstus ja ehitus. Palkade kasv aeglustus juunis ajutiselt, mille põhjus võib olla puhkusetasude ühtlasem välja võtmine maksuvaba tulu süsteemi muutuse tõttu.

Sotsiaalmaksu tasuti juulis 9,9 protsenti rohkem kui mullu samal ajal, kasv oli varasemast kiirem. Füüsilise isiku tulumaksu tasumist mõjutas lisaks palgakasvule ka rohkem kui 7 miljoni euro võrra suurem juurdemääratud tulumaksu summa.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757