Autor: Äripäev • 18. september 2019

Kõlvart tahab rohkem piirata alkoholimüüki

Tallinnas tuleks senisest suuremad alkoholimüügi piirangud kehtestada baaridele ja kauplustele, vahendas Raepress Tallinna linnapea Mihhail Kõlvarti sõnu tänaselt pressikonverentsilt.
Tallinna linnapea Mihhail Kõlvarti üks mõte on alkoholikauplused viia lasteasutustest kaugemale.
Foto: Andras Kralla

Linnapea ütles, et piiranguid on vaja, et tagada parem avalik kord, aga ka linlaste tervis.

Kõlvarti sõnul pole olemasolevad regulatsioonid piisavad, et ohjeldada peaaegu ööpäevaringselt alkoholiga kauplevate baaride tegevust. "See ei puuduta suuremat osa baare, küll aga neid baare, mille ärimudel soosib lõputut alkoholitarbimist," ütles linnapea. "Me näeme, et alkoholi müügiaja ja korrarikkumiste vahel on selge seos ja ööbaaride läheduses elavad inimesed kannatavad."

Linnapea sõnul on võimalik alkoholi kättesaadavust vähendada nii ajas kui ka ruumis. Olemasoleva seadusandluse raames saab lühendada nii alkoholimüügi aega meelelahutuskohtades, aga ka nõuda, et alkoholipoed paikneksid laste- ja haridusasutustest kaugemal.

"Minu hinnangul peaks Tallinn keelama alkoholikaupluste tegevuse lasteasutustest lähemal kui 150 meetrit," leidis Kõlvart.

Linnapea lisas, et lapsed ei pea kooli läheduses puutuma kokku alkoholi ostvate inimestega. "Ka on meil ettepanek, et alates juunist lubada meelelahutusasutustes müüa alkoholi tööpäevadele eelnevatel öödel kella 2ni ja puhkepäevadele eelnevatel öödel kella 3ni," ütles Kõlvart.

Linnapea kutsus üles kõiki esitama oma ettepanekuid, millised piirangud oleks optimaalsed.

Kõlvart osutas, et Tallinn vajab abi ka seadusandjalt, sest olemasolev seaduseruum ei võimalda piirata hommikust müüki. "Praegu on seadustes lünk ja nii võib alustada alkoholimüügiga niipea, kui öörahu juba lõpeb ehk kell 6–7 hommikul," mainis Kõlvart. "Mul on raske pidada hommikul kella 7st alkoholimüüki vajalikuks ja normaalseks ettevõtluseks."

Linnapea hinnangul on võimalik neid piiranguid rakendada nõnda, et turism ei kannata. Näiteks alkoholimüügile meelelahutusasutustes on sarnased kellaajalised piirangud kehtestatud nii Soomes, Rootsis, Norras, Ühendkuningriigis kui ka paljudes turistide seas populaarsetes linnades nagu Rooma või Dubrovnik.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757