Autor: Kaubandus.ee • 27. september 2019

Tehisintellekt analüüsib pakendiautomaadis pakendeid

Läti seadmete arendus- ja tootmisettevõte arendas koos IT firmaga WeAreDots välja uudse pakendite sorteerimisautomaadi, mis saab pakendeid vastu võttes ise aru, kas sellesse sisestati klaaspudel, alumiiniumpurk või hoopis papist piimapakk. Seadmega plaanitakse valmimisel siseneda ka Eesti turule.

Uut masinat tutvustati Riia Toomväljakul esmakordselt avalikkusele ja inimesed said seda kohapeal katsetada. Ettevõttel on plaanis masinat edasi arendada ja juba valmis tootena ka Eesti turule tuua. Hetkel demonstreeritud masin on prototüüp.

Seade toimib kasutades tehisintellekti. Pakendi sisestamisel analüüsib see sisestatud eset ning seejärel suunab selle vastavasse taaskasutuskonteinerisse.

„Tegu on üsna uue ideega, mida mujal maailmas juba pisut kasutatakse. Eripära seisneb selles, et süsteemile saab õpetada uute pakendite tuvastamist – see suudab pakendeid sorteerida mitte ainult triipkoodi vaid ka teiste tunnuste järgi nagu kaal, vorm või mõõtmed. Seeläbi on võimalik taaskasutada ja sorteerida palju rohkem pakendeid, võrreldes praeguste masinatega, mis on suuresti lihtsalt triipkoodi lugejad,“ selgitas SIA Peruza juhatuse liige Roberts Dlohi.

Dlohi sõnul on tänapäeva pakenditurul ja ühiskonnas laiemalt selge vajadus paindlikumate pakendiautomatide järele, mis suudavad võtta vastu ja sorteerida palju laiemat pakendivalikut. Praegused süsteemid on üles ehitatud vaid väga kitsale suunale, näiteks taarale. Dholi sõnul plaanib firma masinat kindlasti täiustada ja valmistada sellest ekspordipotentsiaaliga toode, mida saaks tuua ka Eestisse.

Pakendiautomaat suudab praeguse seisuga tuvastada pakendeid nagu 0,5L või 1,5L PET pudel, 5L plastpudel, 1,5L plastnõu (näiteks aknapesuvedeliku anum), 0,33L ja 0,5L alumiiniumpurk, papist tetrapakk, 0,5L klaaspudel, 0,7L klaaspudel (näiteks veinipudel) ja 0,5L klaaspurk. Kui masinasse sisestatakse pakend, mida masin ei suuda tuvastada, jõuab pakend tuvastamata jäätmete hulka.

„Igal aastal jõuab ookeanidesse meeletu plastpakendite kogus, sealjuures moodustavad joogipakendid sellest üsna väikese osa. Seda olulisem on töötada välja lahendusi, mis suudaksid enamat kui lihtsalt pudeli küljelt triipkoodi lugeda ning täpselt selleks antud seade ongi mõeldud,“ sõnas IT ettevõtte WeAreDots esindaja Aigars Jaundālders.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757