Autor: Kaubandus.ee • 19. november 2019

SEB uuring: tööjõukulud on kogu Baltikumis ettevõtete suurimaks väljakutseks

Oktoobris SEB poolt Balti suurettevõtete finantsjuhtide seas läbi viidud uuring näitab, et üha kasvavad personalikulud on tõsiseim probleem Leedus ja Eestis. Rekordkõrge tööhõive tingimustes on Eesti ettevõtetel Baltikumi naabritest keerulisem leida piisaval hulgal kvalifitseeritud tööjõudu.
Foto: Unsplash

Tänavuses uuringus on tööjõukulud esmakordselt olulisim murekoht kõigis kolmes Balti riigis. Suurenevad personalikulud tunduvad olevat tõsiseim probleem Leedus, kus selle tõi esile 64 protsenti ettevõtetest, järgnesid Eesti ja Läti vastavalt 60 ja 47 protsendiga.

Ettevõtetel napib tööjõudu

Lisaks tööjõu kõrgele hinnale, on tööandjad pidevalt hädas väljaõppinud spetsialistide nappusega. Kõige rohkem on kvalifitseeritud töökäte leidmisega hädas Eesti ettevõtted, kus pea pool vastanutest (49%) seda probleemi esile tõstis. See ei ole ka üllatus arvestades asjaolu, et Eestis tööhõivemäär on juba mitmendat aastat Euroopa Liidu kõrgeimate seas.

„Aastatepikkune oskustööjõu defitsiit kombinatsioonis pideva ja üldise tööjõukulu kasvuga on pannud enamuse ettevõtteid olukorda, et on vaja kas veelgi jõulisemalt automatiseerida või kapitaalselt muuta oma ärimudeleid. Samas automatiseerimisel ja innovatsioonid võluvitsa pole ning äri tõhustamisele tuleb läheneda mitme nurga alt korraga. Sealjuures on võõrtööjõu palkamise valmidus püsinud eelmise aastaga võrreldes muutumatuna - 40% suurettevõtetest on kas juba palganud või plaanivad otsida tööjõudu väljastpoolt ning 60% kavatsevad ka tulevikus kohaliku tööjõuga hakkama saada,“ lisas SEB ettevõtete panganduse valdkonna juht Artjom Sokolov.

Tööjõu nappus on suur murekoht ka Leedu ettevõtete jaoks, kellest 64% arvates on see tõsine probleem, pisut vähem on selle pärast mures lätlased (47%). Samas on Lätis ka hetkel Balti riikidest madalaim tööhõivemäär ning kõrgeim tööpuuduse määr.

SEB korraldas Balti riikide finantsjuhtide uuringu juba seitsmendat korda. Uuringu fookuses on ettevõtete hinnang majandusolukorrale, peamised probleemid ning võimalused ärikeskkonnas. Käesoleval aastal osales uuringus 209 ettevõtet, kelle aastakäive ulatub vähemalt 20 miljoni euroni.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Sigrid HiisKaubandus.ee toimetajaTel: 5681 4070