Autor: kinnisvarauudised.ee • 22. november 2019

Colliers uuris kaubanduskeskuste kontseptsioone

Colliers Internationali uusim uuring vaatleb 13s Kesk- ja Ida-Euroopa riigi kaubanduskeskustes pakutavaid meelelahutus- ja vaba aja veetmise liike. Tulemused näitavad selgelt, et meelelahutustööstus on üks valdkondadest, mis on viimase mitme aasta jooksul dünaamiliselt kaubanduspindaldele arenenud.
Restoran Pelm T1 keskuses
Foto: Raul Mee, fotograaf

Kaubanduskeskuste arendajad ja omanikud mõistavad üha enam, et uuenduslik ja atraktiivne meelelahutuspakkumine on iga kaubanduskeskuse asendamatu osa, sõltumata selle geograafilisest asukohast. Kaubanduskeskuste meelelahutusturul domineerivad kinod ja spordiklubid, kuid on ka teisi kontseptsioone nagu laste mängukeskused, tantsustuudiod, bowling, põgenemistoad, batuudipargid, tervisekeskused ja isegi kasiinod. Võtame eraldi vaatluse alla viimased arengud Balti riikides.

Leedu

„2019. aastal tehti Leedu meelelahutus- ja vaba aja veetmise valdkonnas teatavaid uuendusi. Vilniuse Akropolises avati Leedu esimene O’Learys meelelahutuskeskus, pindalaga 2000 m², kus asub ka laste mänguruum (800 m²). Samas avas Babilonas keskus Panevezyses riigi esimese Apollo kino suurusega1600 m², "- kommenteerib Colliersi Leedu nõustamisosakonna vanemturuanalüütik Diana Lebedenko.

Läti

„Mõni aasta tagasi leidus vaevalt kaubanduskeskusi, mis jagasid hoonet mõne spordiklubiga. Samal ajal on selliste kettide nagu MyFitness ja LemonGym üldise laienemise tõttu nüüd peaaegu kõigis juhtivates kaubanduskeskustes spordiklubid. Ja sellised rajatised vastavad nüüd tavapärastele kaubanduskeskuste kontseptsioonidele.

Sel aastal avati Riias multifunktsionaalne keskus Akropoles, taastegutsemist alustas pärast renoveerimisprotsessi keskus Alfa. Paljud Läti teised keskused kaaluvad uute üksuste lülitamist kaubandusele juurde. Kuna mittestandardseid meelelahutuskontseptsioone käsitletakse kõrge riskiga investeeringuna, eelistavad investorid enamasti konservatiivsemat lähenemisviisi. Sellegipoolest sisaldab hiljuti avatud Akropole kaubanduskeskus liuvälja ja O'Learys meelelahutustsooni, kus on palju uusi vaatamisväärsusi,“ annab Lätis toimuvast ülevaate Colliersi sealse teadusuuringute ja nõuandeosakonna direktor Toms Andersons.

Eesti

„Eesti avati 2018. aastal T1 Mall of Tallinn - uus piirkondlik kaubandus- ja meelelahutuskeskus, kus on ca 55 000 m² mitmekesist üüripinda, sealhulgas suur osa vaba aja veetmise sektorist (üle 20% kogu väljaüüritavast pinnast). Näiteks asub keskuses Cinamoni mitme ekraaniga kino, Skyparki meelelahutuskeskus ja 30+ erinevat kohvikut ja restorani. Märkimist väärivad ka Kristiine keskuses ja hiljem Tallinnas Ülemiste keskuses ning Tartus Eedeni keskuses avatud O’Learys spordibaarid ja restoranid,“ kirjeldab Colliers Eesti analüütik ja teadusuuringute juht Maksim Golovko

Uuring hõlmas lisaks Balti riikidele veel Albaania, Valgevene, Bulgaaria, Horvaatia, Tšehhi, Ungari, Poola, Rumeenia, Slovakkia ja Ukraina keskusi. Raportit saab vaadata SIIT

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700