Autor: Kristel Härma • 2. detsember 2019

Leedu esimene ükssarvik müüb kasutatud riideid

Kasutatud riiete veebikaubamaja Vinted kaasas 128 miljonit eurot, mis tõstis ettevõtte väärtuse üle ühe miljardi euro ning tegi temast Leedu esimese ükssarviku.

Rahakaasamist juhtis Silicon Valley riskikapitalifond Lightspeed Venture Partners. Vintedisse investeerisid veel Sprints Capital, Insight Venture Partners, Accel ja Burda Principal Investments, kirjutab Bloomberg.

Kaasatud raha kasutab ettevõte geograafiliseks laienemiseks Euroopas ja palkamiseks, osa rahast on mõeldud omandamisteks. Vilniuses asuv ettevõte asutati aastal 2008, kuid muutis oma ärimudelit 2016. aastal, kui nendega ühines tegevjuht Thomas Plantenga. Vinted ei ole veel otsustanud, kas minna börsile.

Eestist on tulnud neli ükssarvikut ehk üle 1 miljardi dollari väärtusega tehnoloogiafirmat: Skype, Playtech, TransferWise ja Bolt.

Hollandis sündinud ja kasvanud Plantenga lendas 2016. aastal New Yorgist Vilniusse, et jagada enda teadmisi Vintedi meeskonnaga. Ta plaanis küll jääda vaid viieks nädalaks, kuid lõpuks ei naasnudki New Yorki. Selle asemel aitas ta teha Vintedil läbi eduka muutuse.

Vintedi käive kolmekordistus eelmisel aastal 32,9 miljoni euroni, kuid nende puhaskahjum neljakordistus 42 miljoni euroni.

"Me teame, et see ärimudel töötab ja pakub kasutajatele väärtust ning see saab olla kasumlik," ütles Plantenga. "Siiski on meie fookus tugevalt kasvu kiirendamisel üle Euroopa ja sellel, et pakkuda meie liikmetele parimat võimalikku toodet - ja me suurendame enda investeeringuid, et seda kasvu toetada."

Vintedi sõnul on nende käive kasvanud neli korda viimase 17 kuu jooksul pärast nende viimast rahakaasamist.

Ettevõtte asutasid 2008. aastal Milda Mitkute ja Justas Janauskas ning sai alguse sellest, et Mitkute tahtis lahti saada üleliigsetest riietest. Vintedit saab kasutada ligikaudu 12 riigis ja selle suurimad turud on Prantsusmaa, Saksamaa, Belgia ja Hispaania.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757