Autorid: Kaubandus.ee , bestsales .ee • 4. mai 2020

Toidupakkide tootja Tactical Solution tegi käiberekordi

Pika säilivusajaga kriisitoidupakkide tootja Tactical Solution müük kasvas koroonakriisist tulenevalt hüppeliselt – ettevõtte kahe viimase kuu müük ületas kogu eelmise aasta müügikäibe.
Tactical Solution OÜ juhatuse liige Sverre Puustusmaa
Foto: erakogu

Tactical Solution OÜ juhatuse liikme Sverre Puustusmaa sõnul oli ettevõte eriolukorraks väga hästi valmistunud, sest vahetult enne koroonakriisi algust toodi turule uus toode Kriisitoit. Kui Euroopasse jõudis koroonakriis 20. veebruari paiku, siis kasvas koheselt ka kauasäilivate toidupakkide ostmine. Viljandimaa ettevõte müüs kahe kuu jooksul külmkuivatatud toitu 270 000 euro eest ja perioodi müük ületas kogu eelmise aasta müügikäibe.

Kriisiajal tehtud rekordilisest müügist ligikaudu 100 000 euro eest müüdi Kriisitoidu nädalasi varupakke Eesti turule. Ülejäänud käive tuli ekspordist – eriolukorra ajal lisandus ettevõttele uusi edasimüüjaid näiteks Saksamaa ja Soome turul. „Kuna meie müük käib e-poes või edasimüüjate kaudu, siis saime kogu müügitöö tehtud digikanalite kaudu. Tootmine jätkus ka eriolukorras – kuna tegemist on toiduainetega, siis rakendame rangeid hügieeninõudeid ja mitte ainult viiruse leviku ajal, vaid kogu aeg,“ selgitas Puustusmaa.

„Kriisitoidu komplekte hakkasime tootma eelmise aasta sügisel, kui Lõuna-Eesti inimesed pidid pärast sügistormi mitu päeva ilma elektrita hakkama saada. Siis ei osanud veel meie ega keegi teine ette näha, et peagi tabab Eestit listeerialaine ja sellele järgneb ülemaailmne koroonapandeemia. Samamoodi ei saa keegi täna ette prognoosida, milliste kriisidega tuleb tulevikus toime tulla.“ Puustusmaa rõhutas, et kriisiks tuleb inimestel ja ettevõtetel valmis olla kogu aeg, sest iga kriis on erinev ja ootamatu: „Teatud koguses toidu varumine võiks saada Eesti inimeste harjumuseks, samamoodi nagu tagatakse oma turvatunne näiteks kindlustuse ostmisega.“

Tactical Foodpack nimeliste kauasäilivate toidupakkide tootmine sai alguse eriüksuslaste vajadusest kvaliteetse ja kerge kaaluga toidu järele. Toidupakid sobivad matkajatele, militaarüksustele, aga ka tavainimestele, kes soovivad hoiustada täisväärtuslikku toiduvaru pika aja jooksul. „Kauasäiliva toidu varumise puhul on mitu olulist kriteeriumit – see peab olema väga toitev, aga ka maitsev. Välitingimustes valmistatav toit peab olema kerge kaaluga, et varustuse kandmine oleks võimalikult lihtne. Sooja toitu peab saama lihtsalt valmistada, sest seda süüakse erilistes tingimustes kas looduses, missioonil või ka kodus näiteks elektrikatkestuse ajal,“ selgitas Puustusmaa, kuidas jõuti toidu külmkuivatamise tehnoloogia juurde.

Tactical Solution toidupakkide toiteväärtus ja säilivus on testitud Toidu-ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskuse TFTAK teaduslaboris, kus on määratud toodete parim enne tähtajaks 8 aastat. Peamiselt Eesti toorainest toidupakkide pikk säilivusaeg saavutatakse külmkuivatusmeetodiga ilma säilitusaineteta. Ühest toidupakist saab vee lisamisel täisväärtusliku söögikorra kriisiolukorras, kus pole võimalik käia poes toitu ostmas või puudub võimalus sooja toidu valmistamiseks, aga ka matkadel, väljasõitudel ja militaarmissioonidel. Tactical Solution OÜ annab Viljandimaal tööd 12 inimesele, 2019. aasta käive oli 238 000 eurot. Ettevõte tooted on müügil üle Euroopa ja Hong Kongis.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Sigrid HiisKaubandus.ee toimetajaTel: 5681 4070