Autor: Kaubandus.ee • 5. juuni 2020

Tarbijahinnaindeksit mõjutas mais enim mootorikütuse hinnalangus

Statistikaameti andmetel oli tarbijahinnaindeksi muutus mais võrreldes aprilliga -0,7% ja võrreldes eelmise aasta sama kuuga -1,7%. Eelmise aasta maiga võrreldes olid kaubad 1,5% ja teenused 2,0% odavamad.
Tarbijahinnaindeksit mõjutas enim mootorikütuse hinnalangus
Foto: Liis Treimann

Statistikaameti juhtivanalüütik Viktoria Trasanov ütles, et viimati oli tarbijahinnaindeksi muutus eelmise aasta sama kuuga võrreldes nii suur enam kui kümme aastat tagasi 2009. aasta detsembris, mil see oli samuti -1,7%.

Eelmise aasta maiga võrreldes mõjutas tarbijahinnaindeksit enim mootorikütuse hinnalangus. Bensiin oli 18% ja mais aktsiisilangetuse läbi teinud diislikütus 26,8% odavam. Elekter, soojusenergia ja küte kokku olid 9,3% odavamad, sealhulgas kodudesse jõudnud elekter 17% mullusest odavam. Suurem mõju indeksi muutusele oli veel toidu ja mittealkohoolsete jookide kallinemisel. Põhiosa sellest andis puuvilja 23,3% ning liha ja lihatoodete 8,1% hinnatõus. Toidukaupadest odavnes sama ajaga enim kartul (-28%), värske köögivili (-26%) ja värske kala (-22%).

Kaupade ja teenuste administratiivselt reguleeritavad hinnad langesid eelmise aasta maiga võrreldes 10,8% ja mittereguleeritavad hinnad tõusid 0,8%.

Aprilliga võrreldes mõjutas tarbijahinnaindeksit enim mootorikütuse 10,5% odavnemine ning eluasemekulutustest üüri (-4,9%), kodudesse jõudnud elektri (-1,6%) ja gaasi (-6,5%) hinnalangus.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757