Autor: Priit Pokk • 21. mai 2021

Kaubanduse otsustajate TOPi kolm esikohta läks ühte kontserni: kõige tähtsam on äris tülisid vältida

Eesmärgipõhine metseen, meeskonnamängijast generalist ja filosoofist numbrite jälgija ehk teisisõnu NG Investeeringute juhatuse liikmed Enn Kunila, Jüri Käo ning Andres Järving - just selline kombinatsioon teenis Otsustajate TOPi edetabelis välja kolm kohta esiviisikus.
Andres Järving, Gunnar Kraft, Jüri Käo ja Enn Kunila Tallinna Kaubamaja aktsionäride koosolekul
Foto: Andras Kralla

"Me ei torma, me teeme rahulikult," kirjeldab kontserni avalik nägu Jüri Käo edu saladust ehk seda, kuidas on 1990ndate algusest koos tegutsetud.

Kolmikuga kokku puutunud umbes kümnekonna tippjuhi ja ettevõtjaga kõneledes kooruvad välja mitmed põhimõtted, mis otsustajate kolmikut iseloomustab ja mis on aidanud neil kasvatada turvavööde valmistamise ärist ligi miljardise käibega suurkontsern, mis tegeleb nii jäätiste valmistamise, KIA autode müümise kui ka büroosisustuse tootmisega. Ja muidugi Kaubamaja äriga.

Loe lisaks
Kaubanduse valdkonna TOP 131 otsustajat

On täiesti tavaline, et kui on grupp omanikke, siis tulevad varem või hiljem ette vastuolud ja tülid, mis lõppevad inetult, tõdeb enam kui 20 aastat kontsernis töötanud Liviko juht Janek Kalvi. Ta ütleb, et otsustajate kolmik selle kivi otsa komistanud pole. "Seda tõesti ei ole ja see on üks õnnistus, sest nad saavad konstruktiivselt ning rahulikult keskenduda äri arendamisele," ütleb ta.

Sama kinnitab Tallinna Kaubamaja Grupi juht Raul Puusepp (edetabelis 16. koht), kelle sõnul ei suuda ta meenutada ühtegi korda, kui omanikel oleks millegi üle läinud emotsionaalsemaks vaidluseks. Sõna ütleb sekka suurärimeestega kokku puutunud Urmas Sõõrumaa: "Mina ei oska nimetada ühtegi konfliktset situatsiooni, mis on nende vahel, mida võiks ära märkida. Isegi kui on olnud, siis need ei paista välja," lausub ta.

Jüri Käo kinnitas, et seni pole nad tülli läinud ja pole ka kavas minna. "Äris on tüli kõige hullem... Aktsionäride vaheline tüli on ettevõtet hävitav ja ükskõik mis kokkulepe on alati parem kui tüli. Päris hirmus on vaadata, kus mingid ettevõtjad tülitsevad omavahel ja hävitavad ettevõtte," lausub Käo.

Loe pikemalt Äripäevast.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700