Autor: Helen Külaots • 17. jaanuar 2022

Iga uuenev Selver vähendab jalajälge kolmandiku võrra

Energiahind teeb järjest rekordeid. Endale võivad õlale patsutada need, kes juba ettevaatavalt energiat säästvatele lahendustele üle on läinud. Selver jagas kommentaare, millistesse uutesse lahendustesse nad on investeerinud, et energiatarbimine oleks kestlikum ja kokkuhoidlikum.
Mustakivi Selver. Avamine pärast renoveerimist
Foto: Hendrik Osula

Selveri arendusdirektor Agi Metsandi ütles, et viimastel aastatel on tehtud mitmetes poodides uuendusi, mis aitavad elektrienergia tarbimist vähendada. Uuel aastal on kavas renoveerida kauplused Järvel, Jõgeval, Rakveres ja Solarises Delice'i pood. Pärast seda jõuab Selver verstapostini, kus ligi kolmandik poodidest on väiksema energia jalajäljega kui varem.

Pea kõik Selverid üle Eesti on saanud uued valguslahendused: varasem analoogvalgussüsteem on asendatud LED-tuledega. Kui aga avatakse uus pood või läheb vanem kauplus renoveerimisele, ei puuduta uuendused ainult valgustusi, vaid kõiki tehnoloogilisi lahendusi, mida on võimalik keskkonnasõbralikumate vastu vahetada.

“Enam kui kuus aastat oleme uusi poode avanud või vanu renoveerinud uue kontseptsiooni ja põhimõtete järgi,“ ütleb Metsandi. „Oleme sellega täitnud seadust ja endale võetud vastutustundliku ettevõtte rolli asendada külmasüsteemid CO2-põhiste lahendustega, mis on keskkonnasõbralikumad kui vanemad, fluoritud kasvuhoonegaaside põhised külmikud.“

Kaupluste külmapark puudutab nii piima-, kala- ja lihalette, sügavkülmikuid kui ka kaupluste tagaruumides ja ladudes olevad külmaruume. Uute lahenduste puhul suunatakse külmikutest eralduv jääksoojus vee kütteks. “Sellisel kestliku energiasäästu põhimõttel töötavaid uusi külmaseadmeid on meil juba 21 kaupluses – sellest tingitud energiakulude kokkuhoid on ligi 30%, mis on Selveri suuruse ettevõtte puhul väga suur panus keskkonnajalajälje vähendamisel,” nendib Metsandi.

Lisaks süsteemi kaasajastamisele on uuenenud kauplustes kõik klientidele kasutamiseks mõeldud külmikud kaetud klaasustega, mis hoiab olulisel määral kokku nii hoone kütteks kuluvat energiat kui ka külmikute jahutamiseks kuluvat energiat.

Lisaks on uuemates majades kasutusel ka aeraatoriga segistiotsikud, mille tulemusel hoitakse kokku ka veekuludelt.

Tänavu lisandub CO2-põhiste lahendustega kaupluste nimekirja veel neli kauplust, mis renoveeritakse. Lisaks avab Selver kolm täiesti uut kauplust, mis juba ehitatakse vastavaid lahendusi silmas pidades.

„Aasta lõpuks on ketis seega ligi 30 kauplust, mille energiatarbimine on viidud keskkonnasäästlike lahendusi kasutades praeguse võimaliku miinimumini, mis moodustab juba 40% Selveri ketist,“ ütleb Metsandi.

Paberivaba asjaajamine on paratamatu suund

Selveri eesmärk on olnud võimalikult palju toimetada paberivabalt ehk kauba tellimise ja vastuvõtu protsessid, seire-, toiduohutuse jms dokumendid on digitaalsed. “Kliendile nähtavatest paberivabadest arendustest on nähtavamad hinna- ja infosildid, mis on Selveri kõigi kaupluste puu- ja juurviljaosakondades digitaalsed. Lisaks saab iseteeninduspuldiga osteldes skaneerida toote triipkoodi otse kaaluekraanilt. Iseteeninduses ei trükita kliendile vaikimis välja ka ostutšekki. Kõik tšekid on leitavad digitaalselt Partnerkaardi iseteenindusest,” loetles Metsandi ja lisas, et ka kaupluste kontoripoolel on paberivabasse asjaajamisse panustatud juba aastaid, luues tarku andmevahetussüsteeme.

Renoveerimine on kallis protsess

Metsandi sõnul on kaupluste renoveerimine kallim kui uue ehitamine. Kas sellest tulenev energiasääst on investeerimise kulusid väärt? Agi Metsandi sõnul on renoveerimine pikaajaline investeering, mis toob igakuised kulutused tuhandetes eurodes allapoole, aga vähendab ka kaupluste mõju keskkonnale ehk keskkondliku jalajälge. „Kõigi nende suurte tööde tegemisel on lisaboonus nii klientidele kui töötajatele, kes saavad vastavalt kaasaegse ostukeskkonna ja töökeskkonna.“

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757