Autor: Jaan Lott • 7. aprill 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tartu kaubandusäri saatus selgub 2019

See, mis täpselt Tartu kaubanduskinnisvaraäris edu toob, selgub aastaks 2019, sest selleks ajaks saavad valmis kõikide Tartu kaubanduskeskuste laiendused, kirjutab Tartu Lõunakeskuse juht Jaan Lott.

Kaubandus on väga dünaamiline ärivaldkond ja seega on ka kaubanduskinnisvara puhul pidev muutumine ja liikumine paratamatu. Mõned erandid suurtes maailmalinnades ja väga heades asukohtades välja arvatud, peavad kõik ülejäänud kaubamajad ja kaubanduskeskused kogu aeg mõtlema ellujäämisstrateegiate peale ning neid alatasa ka ümber hindama.

Sõltumata juriidilistest kokkulepetest liiguvad paremad tegijad parematesse kohtadesse ning mõneaastase perioodi jooksul on igal kaubanduskeskusel võimalik läbida kogu teekond “from hero to zero” või vastupidi.

Mingeid imefaktoreid ega -retsepte, mis igal pool ja igal ajal ühtviisi hästi töötaks, pole mina meie tegevusvaldkonnas veel avastanud. Toimiv tervik koosneb paljudest pisidetailidest ja need on igas linnas ja igas keskuses erinevad. Kui see nii poleks, oleks kaubanduskeskuseid kusagil maailmas sarnaselt poe- või kiirtoidukettidega juba edukalt seeriatoodanguna tiražeeritud.

Mis täpselt uues Tartu olukorras edu toob, selgub aastaks 2019. Kuni sinnamaani tuleb meil leppida teadmisega, et ees seisab raske, kuid võimalusi pakkuv rajalõik - nagu spordiseltskonnas öeldakse.

E-kaubanduse pärast liialt muretseda pole põhjust. Ei ole ette näha, et lähema paari põlvkonna jooksul jaekaubandus veebi ära koliks ja poed oma koha kaotaksid. Pigem on oodata uusi ja huvitavaid kaubandusvorme veebi ja päriselu kokkupuutepunktides ning põnevaid digivaldkonna alaseid täiendusi traditsioonilises kaubanduskeskkonnas.

 

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Sigrid HiisKaubandus.ee toimetajaTel: 5681 4070