• 20.03.17, 12:00
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine

Head töösuhted algavad usaldusväärsest juhist

Et saavutada häid töösuhteid, peaks juht olema töötajate silmis usaldusväärne, kirjutab EBSi juhtimisprofessor Ruth Alas.
EBSi juhtimisprofessor Ruth Alas
  • EBSi juhtimisprofessor Ruth Alas Foto: erakogu
Usaldusväärsuse saavutamine eeldab häid tööalaseid oskusi, et juhi otsuseid saaks usaldada.
Teine oluline komponent on sõnade ja tegude ühtsus: usaldusväärne juht seisab kõigi huvigruppide huvide eest, suheldes kõigiga avalikult, varjamata eri gruppidele antud lubadusi teiste eest.
Viimaks eeldab see teiste huvide enda huvidest kõrgemale seadmist. See nõuab suurt vaprust, kuid tasub pikas perspektiivis ära. Usalduse ärateeninud juht on alluvatele eeskujuks muudatuste elluviimisel. Saavad tekkida entusiastlikud töögrupid, kus keskendutakse kaugematele tulevikueesmärkidele.
Tegelikkus kohati valus
Organisatsioonid saavutavad kõige paremaid tulemusi, kui paindlikkuse ja kontrolli vahel valitseb tasakaal ning kumbki ei domineeri. Tegelikkuses jääb paraku mulje, et osas meie organisatsioonides on kontroll ületanud mõistlikkuse piiri ja paindlikkus ei küüni enam kasvu tagamiseks vajalikule tasemele. Üha enam tuleb ette olukordi, kus inimeste tööd ei hinnata tegelike tulemuste järgi, vaid loeb see, kui palju ümmargust juttu sisaldavaid dokumente ja aruandeid keegi on tekitada suutnud. On asutusi, kes saadavad taotleja tagasi ainult sellepärast, et projekti mõnel leheküljel puudub leheküljenumber.
Lähtudes kontrollimehhanismide väljatöötamisel sellisest töötajatesse suhtumisest, et neid ei saa usaldada, lisatakse kontrollile kontrolli, töötatakse välja aina uusi aruandevorme ja protseduure. Nii kaotame oma väikesele riigile omase paindlikkuse ja võime kiirelt turu muutustele reageerida, mis omakorda viib konkurentsieelise kaotamiseni. Usaldusele üles ehitatud ja töötajate arengule suunatud töökeskkond aitab kaasa töötajate suurema lojaalsuse saavutamisele, mis omakorda viib väiksema personalivoolavuse ja organisatsiooni maine paranemiseni. Selline lähenemine on paljudel organisatsioonidel aidanud ka raskel ajal püsima jääda.
Allikas: Äripäev
Autor: Ruth Alas, EBSi juhtimisprofessor

Seotud lood

  • ST
Sisuturundus
  • 15.10.24, 16:14
Advendikalender: kuidas sai lastele loodud kingikogumikust kõigile mõeldud hitt-toode
Advendikalendrid olid eelmisel sajandil peamiselt lastele turustatud viletsavõitu šokolaadiga kommikarbid, mille aknaid avati igal jõulueelsel päeval, lootuses leida kartongi tagant midagi erilist. Ehk oled tähele pannud, et advendikalendrite valik on poelettidel aga igal aastal järjest mitmekesisemaks muutunud. Oma minikingikogumikega on tulnud turule nii mänguasjatootjad, sokikaupmehed, küünlavalmistajad kui ka ilubrändid.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Kaubandus esilehele