Hinnad ei kujune poes lihtsa aritmeetika järgi, mõne kauba puhul on sisseostu- ja müügihinna vahe kordades suurem, teinekord müüakse kaupa isegi kahjumiga. Seetõttu on keeruline luua süsteemi, mis tagaks, et toidu käibemaksu alandamine tooks kaasa kindla hinnalanguse, selgitas teenekas majandusteadlane ja kunagine majandusminister Heido Vitsur.

- Majandusteadlane Heido Vitsur
- Foto: Raul Mee
„Ma ütleksin, et erisusteta käibemaks pole hea mõte. Aga alandamise mõtte kohta vastan Hiina vanasõnaga: tiigri seljas võib küll ratsutada, aga proovi sealt maha hüpata. Asi on selles, et kui alandaksime käibemaksu poole võrra, võib kindlalt öelda, et hindade langust sellega ei tule. Hinnad ei ole ju täpselt aritmeetilise mudeli järgi arvutatud – mõne kauba puhul on sisseostuhinna ja müügihinna vahe kordades erinev, teinekord müüakse kaupa koguni kahjumiga. Ja need hinnad muutuvad kogu aeg. Luua süsteemi, mis tagaks, et käibemaksumäära alandamisel hinnad kindlasti langeksid, on keeruline. Seda saab, aga kas seda teha tasub, ei ole teada,“ rääkis majandusteadlane Heido Vitsur.
Rekordarv inimesi on petitsioonile allkirja andnud. Isegi kui ettepanek ei oleks praktikas nii hea, peaksid poliitikud selle sisendiga praegu midagi ette võtma. „Ma arvan, et inimestele ei ole inimlikult ja arusaadavalt selgitatud, kui keeruline on tagada, et käibemaksumäära alandamisel hinnad ka tegelikult langeksid.“
Juttu tuli ka sellest, kui palju tõtt sisaldub peaminister Kristen Michali väites, et kõrgete hindade taga on liiga suured kaubanduspinnad. „Ma arvan, et selles on iva, sest vastuväited sellele on olnud pigem emotsionaalsed,“ rääkis Vitsur.
Artikkel jätkub pärast reklaami
“Kui tuua paralleel: kui sul on 100 ruutmeetri suurune korter või maja, on sellel teatud ülalpidamiskulud – küte, valgustus, koristamine jne. Kui pind on 200 ruutmeetrit, on loogiline eeldada, et kulud on pea kaks korda suuremad. Kauplustega on sama lugu,“ selgitas Vipsor.
Lähemalt saab intervjuust kuulata ka konkurentsiolukorra ja selle kohta, miks see rahvale meeldib.
Heido Vitsurit intrvjueeris Karl-Eduard Salumäe.
Heido Vitsur: toidu käibemaksu teemat pole inimlikult ära seletatud
See teema pakub huvi? Hakka neid märksõnu jälgima ja saad alati teavituse, kui sel teemal ilmub midagi uut!
Seotud lood

“Märkimisväärselt suur hinnatõus“

Eestis on kasvanud õli, magusa ja puuviljade hinnad üle 10%