14. mai 2024

Tüütu kaalumisega on lõpp: AI tuvastab õunasordi ja piruka ning teeb poeskäigu mugavamaks

AI mõju eri sektorites alles võtab tõelisi mõõtmeid. Aeg, mil tava- või iseteeninduskassas tuli kaaluma asudes nuputada, millise õuna- või pirnisordiga tegu või milline pirukas kotti pandud sai, on mööda saamas – tehisintellekt teeb seda sinu eest ning tuvastab triipkoodita kauba.
AI avaldab tohutut mõju väga paljudele ärisektoritele. Protsesside kiirendamine, vigade arvu vähendamine ja inimressursipuuduse probleemi lahendamine – need on vaid vähesed võimalused, kus StrongPointi pakutav tehisintellekt jaemüügisektoris appi saab tulla.

StrongPointi pakutava automaatse tootetuvastuslahenduse puhul ei vaja jaekaubandusettevõtted täiendavaid servereid. Tehisintellekti lahendus integreeritakse olemasolevatesse seadmetesse – traditsioonilistesse ja iseteeninduskassadesse ning kaaludesse ehk uue lisariistvara järele vajadust pole. Tegu on mugava ja operatiivse lahendusega, sest ettevõte ei pea ette võtma suuremaid tehnoloogilisi muudatusi. Ühtlasi on kõik sedavõrd lihtne, et ei hirmuta isegi AI-kaugeid inimesi.

Kordades kiirem poeskäik, vähem ekslikke tootevalikuid

Arendus lihtsustab oluliselt kaupluste tööd ja muudab poeskäimise klientide jaoks palju meeldivamaks ning kiiremaks ettevõtmiseks. AI tunneb 99% täpsusega ära kõik vöötkoodita tooted: puuviljad, juurviljad, pagaritooted jne. „Tänu sellele lahendusele väheneb maksmisele kuluv aeg kassas 74% võrra – enam ei pea ostja või kassapidaja õiget toodet teiste omataoliste seast ekraanilt otsima. Samuti vähenevad kulud ja vale toote valikust tingitud rahalised puudujäägid,“ sõnab StrongPointi võtmekliendihaldur Anton Martšenko.

Seni pole veel Eestis poode, kus antud lahendust rakendatud oleks, kuid jaemüüjate huvi on märgata. Kui saadakse aru, kuivõrd see igapäevatööd kergendab, kui suurt hulka eksimusi ära hoiab, samal ajal klientide ostuvoogu kiirendades ning kassade läbilaskevõimet suurendades, kaaluvad nii mõnedki ettevõtted uut võimalust proovida ning selle kasutusele võtta.

Kümne õunasordi hulgast tuvastab selle õige

Automaatne tuvastussüsteem on täpne ja usaldusväärne. Kui ostjal on sageli raske kassas olles kümne õunasordi hulgast seda õiget ekraanilt leida, siis AI määrab sordi vaid hetkega. Erinevat tüüpi õunad, pirnid, porgandid – tehisintellekt eraldab ja tunneb ära kõik need tooted erinevate omaduste – suuruse, kuju ja värvi järgi.

„Meil on näide Norra jaeketis REMA 1000, kus AI juba iseteeninduskaalude juures töötab: klient peab toote ainult kaalule asetama ning kohe pakutakse õiget valikut – jääb üle vaid printida või skaneerida vöötkood,“ räägib StrongPointi võtmekliendihaldur Anton Martšenko.

Süsteem saab aru, kui sortimenti on lisandunud uus toode

AI hõlbustab jaemüüjate tööd, kuid millist abi vajavad tehisintellekti kasutavad kassad ettevõttelt ja töötajalt? Kui poodi saabub uusi tooteid, peavad ju seadmed aru saama, et midagi uut on lisandunud, ent kuidas?

StrongPointi pakutav tehisintellekt teeb jaemüüja eest ka selle töö ise ära – uue toote tuvastamine ja selle sisestamine käib kassas automaatselt. Piisab, kui uut toodet vaid paaril korral skaneeritakse, kui süsteemid selle 99% täpsusega tuvastada suudavad.

StrongPointi pakutav AI-lahendus on ainulaadne selle poolest, et juba korra ühe kassa juures uusi asju õppinud tehisintellekt jagab saadud teadmisi automaatselt ka teiste kassade või kaaludega. AI teadmiste ja info vahetamine toimub kiirelt kõigi konkreetse kaubandusketi kaupluste vahel, kuhu antud tehisintellekt paigaldatud on. Seega ei pea tehnikud muudatusi ja seadistusi tegemas käima iga kord, kui poodi mõni uus kaup ilmub.

Vaata ka www.strongpoint.com

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757