Kaubandus.ee  • 25. oktoober 2006
Jaga lugu:

Eesti-ELi viinavaidluse kompromiss: viinamarjaviin tuleb märgistada

Põllumajanduse ja kalanduse nõukogul jõudsid Euroopa Liidu põllumajandusministrid viina definitsiooni osas Eestile sobiliku kompromisslahendini, teatas põllumajandusministeerium.

“Liikmesriigid leppisid teisipäeva õhtusel istungil kokku, et viina saab toota ka teistest toorainetest kui kartulist, teraviljast või suhkrupeedi melassist, kuid sellisel juhul peab tooraine olema märgitud toote etiketil samasuures kirjas kui toote nimi,” vahendas põllumajandusminister Ester Tuiksoo Luksemburgist. “Kui viina toota traditsioonilistest toorainetest nagu kartul, teravili, suhkrupeedi melass, siis toorainet toote etiketile vajalik märkida ei ole,” lisas minister.

Minister Ester Tuiksoo kiitis üldjoontes piiritusjookide määruse eelnõu täiendatud versiooni heaks. “Leiame, et antud ajahetkel on see parim kompromiss, mis erinevate liikmesriikide seisukohtade vahel õnnestus saavutada,” kirjeldas ta Eesti positsiooni.

Vaidlused viina definitsiooni ümber on väldanud juba kuid. Traditsioonilise viina tootjamaad nagu Rootsi, Soome, Baltimaad ja Poola esitasid nõudmise, et puhtal viinal oleksid selgelt piiritletud ning algupärased toorained nagu teravili ja kartul. Vastandlikul positsioonil on olnud näiteks Prantsusmaa, kes toodab vodkat viinamarjadest ning Saksamaa, kes taotles suhkrupeedi kandmist traditsiooniliste toorainete hulka.

Lõplikult ei ole vaidlus siiski veel läbi. Määruse eelnõu läheb edasi Euroopa Parlamenti, mis võtab asja arutluse alla järgmise aasta alguses.

Jaga lugu:
KAUBANDUSE UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad kaubandusteemalised uudised igal nädalal enda postkasti.

Kaubandus.ee toetajad:

Enimloetud
Maarit Eerme
Maarit EermeKaubandus.ee juht-toimetajaTel: 51 44 884maarit@kaubandus.ee
Cätlin Puhkan
Cätlin PuhkanKaubandus.ee reklaami müügijuhtTel: 53 315 700catlin.puhkan@aripaev.ee

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt