Autor: Kaubandus.ee • 30. november 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

USA keelab iPodide müügi Põhja-Koreasse

Et taltsutada Põhja-Korea ekstsentrilise presidendi elustiili, tahab Bushi administratsioon keelata iPodide, plasmatelerite, Segway ja muu elektroonika müüki Põhja-Koreasse.

See on Washingtoni esimene katse kasutada kaubanduspiiranguid välisliidrite vastu. Usutakse, et keelatud kaubad on Kim Jong Ili lemmikud või ta armastab neid kinkida oma 600le lojaalsele toetajale, kes juhivad kommunistlikku valitsust, kirjutas Forbes.

Kimil on ka teisi võimalusi varustada ennast elektroonika- ja luksuskaupadega. Kuid kättesaamatuks muutuvad konjak, Rolexi kella, sigaretid, kunst, kallid autod, Harley Davidsoni mootorrattad ja isiklikud veesõidukid nagu skuutrid, mis teeb Kim Jong Ili elu keerulisemaks.

Keeld laieneb ka muusikariistadele ja spordivarustusele. 160 cm pikkune Kim on entusiastlik pesapallifänn. Kimi endine sekretär, kes on tõenäoliselt tema uus naine, õppis klaverit Pyongyangi muusika ja tantsu ülikoolis.

"Kui Põhja-Korea inimesed nälgivad ja kannatavad, ei pea riigi juhtkond sigareid ja konjakit nautima," ütles USA kaubandusminister Carlos M. Gutierrez. "Me keelame kõikide luksuskaupade ekspordi, mis on ostetud vaid Põhja-Korea valitsuse eliidi heaoluks."

Endise USA välisministeeriumi ametniku James A. Lewisi sõnul on Kim Jong Ilil varustajad, kes suudavad tuumarelvi Põhja-Koreasse viia. "Kui see kaup mahub tsiviillennuki pagasiruumi, siis Kim Jong Il saab ka selle."

Peale 9. oktoobri tuumakatsetusi keelas ÜRO Julgeoleku nõukogu Põhja-Koreale sõjaväevarustuse, relvade ja luksuskaupade müügi. Kuid iga riik pidi ise koostama nimekirja luksuskaupades, mis on keelatud. Jaapani nimekirjas on veiseliha, kaaviar, rasvane tuunikala, kallid autod, mootorrattad, kaamerad jne. Paljud Euroopa riigid alles koostavad oma nimekirju.

USA luureohvitseride sõnul eelistab Kim Mercedese, BMW ja Cadillaci autosid, Jaapani ja Harley Davidsoni mootorrattaid, Hennessy XO konjakit, Johnny Walker Scotch viskit, Sony kaameraid ja Jaapani õhukonditsioneere.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Sigrid HiisKaubandus.ee toimetajaTel: 5681 4070