Autor: Kaubandus.ee • 25. september 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Milder: suuremad kulud on ajutised

Baltika juht Meelis Milder ütles täna aripaev.ee pärimise peale, et ettevõtte rendikulud on viimasel ajal mõnevõrra suuremad kui tavaliselt, kuna ettevõte on aktiivselt laienenud.

"Rendikulud on meie üks suuremaid kuluartikleid, aga nii on see enamikul jaekaubandusettevõtetel," ütles Milder, kommenteerides Baltika rootslasest aktsionäri Sven-Erik Solbergi muret, et ettevõttel on liiga suured üürikulud.

Rootsis perefirmat ENA juhtiva Solbergi väitel küündivad suurematel rõivatootjatel ja -müüjatel nagu H M ja Lindex rendikulud 5-6%ni käibest. aripaev.ee-l neile numbritele siiski kinnitust saada ei õnnestunud, kuna ettevõtted ei ole nõus selliseid andmeid avalikustama.

Baltika selle aasta esimese poolaasta majandusaruandest selgub, et siinse ettevõtte käive on 536 miljonit krooni ja rendikulud 98 miljonit krooni ehk 18,3%.

"Meie kulud on hiljuti olnud suuremad, kuna oleme viimasel ajal jõuliselt laienenud," selgitas Milder. "Uut poodi luues läheb sisseelamiseks ja käibe tekitamiseks aega, rendi- ja tegevuskulud aga tulevad kohe."

Milderi sõnul ei ole rendikulude võimalikult madalal hoidmine Baltika eraldi eesmärk. Pigem püütakse selle poole, et loodud kauplused võimalikult kiiresti investeeringu tagasi toodaksid. Samas märkis ta, et järjest kaugemale laienedes on tasuvusaeg ka pikemaks veninud.

"Iga kodust kaugemal olev turg on raskem. Koduturul on tavaliselt aeg eesmärgini jõuda kuni 12 kuud, Venemaal ja Ukrainas aga ei välista sedagi, et aega kulub kahekordselt, 24 kuud," rääkis Milder.

ENA on kinnisvarahaldusega tegelev Rootsi perefirma, mille kaudu on perekond Solbergi sõnul Eestisse investeerinud umbes 12 miljonit eurot (188 miljonit krooni). Perekonnale kuulub 4,6% Baltikast ehk 860 000.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757