Autor: Kaubandus.ee • 1. oktoober 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kohus lubas alkoholi Kristiine Prismasse tagasi

Kohus peatas esialgse õiguskaitse korras Kristiine Prisma alkoholi müügikeelu.

„Pöördusime kohtu poole seoses kuna vastutame nii oma töötajatel kui klientide ees,” sõnas kaupluse juhataja Margus Musthallik. „Kui linnaosavalitsus on taastanud majandusregistris Kristiine Prisma alkoholimüügiloa, saavad kõik meie töötajad jätkata tööd oma tavapärastel kohtadel ning kliendid teha kõik endale meelepärased ostud meie juurest.”

Kohus leidis, et esialgse õiguskaitse kohaldamise taotlus kuulub rahuldamisele ning Tallinna Kristiine linnaosa valitsuse 26.09.2007 korralduse nr 303 kehtivus kuni käesolevas asjas tehtava kohtulahendi jõustumiseni tuleb peatada. Samuti tuleb vastustajat, Kristiine linnaosa valitsust, kohustada taastama majandustegevuse registris Prisma Peremarket registreeringus märked alkohoolsete jookide jaemüügi õiguse kohta, teatas Tallinna halduskohus.

Prisma juristide hinnangul on asjaolusid ja varasemat halduspraktikat arvesse võttes alkoholimüügi loa tühistamine ebaproportsionaalne meede. Raidla Partnerid analüüsi kohaselt on lisaks ebaproportsionaalsusele mööda vaadatud mitmetest õigusriigile kohastest põhimõtetest. Näiteks võib linnosavalistuse ja linnavalitsuse varasematest avalikest pöördumistest välja lugeda, et tegelik otsus Kristiine Prismalt loa äravõtmise kohta oli tehtud juba enne menetluse algust, mis tähendab, et eksimuse asjaolude kaalumist otsuse langetamisel tegelikult ei toimunudki. Lisaks ei antud Kristiine Prismale võimalust edastada otsustajatele omapoolne seisukoht ehk ennast kaitsta, mis on samuti vastuolus õigusriigi tavadega.

Kohus leidis, et kaebus ei ole perspektiivitu ning kaevatud korraldusega võidakse riivata ebaproportsionaalselt kaebaja põhiseadusega kaitstud ettevõtlusvabadust. Esialgse õiguskaitse kohaldamata jätmine võib kaebajale kohtumenetluse jooksul tuua kaasa mitmetesse miljonitesse saamata jäänud tulu, mis võib omakorda kaasa tuua pöördumatuid tagajärgi ettevõtte arengus.

Kristiine linnaosa valitsuse poolt välja toodud kaitstav avalik huvi – alaealiste alkoholi tarbimise piiramine – ei ole kaebaja poolt kaebuses märgitud lisameetmete rakendamisel ohus määral, mis kaaluks üles ühele ettevõtjale ebaproportsionaalse kahju tekkimise ja selle hilisema võimaliku hüvitamise linna rahadest.

Määruse peale võib edasi kaevata ringkonnakohtule 10 päeva jooksul määruskaebuse esitajale kättetoimetamisest arvates.

”Selge on, et kui alkohol kaupluses üldse ära keelata, siis ei saa seda sealt osta ei täiskasvanud ega alaealised, kuid ennatlik oleks arvata, et alkohol sellepärast igal juhul ostmata jääb,” seisab Tallinna Halduskohtu Kohtumääruses.

Asjaolusid arvesse võttes rakendas kohus Kristiine Prismale esialgset õiguskaitset ning kaupluse võib jätkata alkoholiga kauplemist kuni kohtuotsuseni. Kohtuistungi aeg asja arutamiseks ei ole veel kindlaks määratud.

Kristiine Prisma annab tööd 110le inimesele, kaupluses sooritab sisseoste iga päev keskmiselt 8000 külastajat.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757