Pärast seda, kui Saaremaa lihatööstus
lõpetas lammaste kokkuostu ja tapateenuse, on maakonna lambaomanikel loomade
tapmis- ja realiseerimisvõimalused piiratud. Seda rohkem on hakanud õitsema liha
kokkuostjate äri, kes ei hooli seadusega määratud tapmistingimuse täitmisest või
mittetäitmisest. Suuremate lambakasvatajate sõnul on n-ö „mitteametlikku
lammast” igal pool müüa.
Eestis kehtiva loomakaitseseaduse kohaselt võib põllumajanduslooma tappa ainult selleks tunnustatud ettevõttes – tapamajas, kirjutas Oma Saar. Oma tarbeks tapmise puhul peab olema veterinaaridelt võetud vastav tõend (näiteks tuleb üle 12-kuu vanuselt lambalt võtta ajuproov) ning taoliselt tapetud lammast tohib realiseerida vaid tõesti oma tarbeks, s.t mitte müüa. Saaremaal tegutsevad kokkuostjad ei hooli aga lamba vanusest ega sellest, kus loom tapetud on.
Saaremaa veterinaariakeskuse juhataja Toivo Jürissoni sõnul ei ole säärane liha kokkuostmine tema jaoks eriti suur uudis, kuna lehtedest võib taolisi kuulutusi lugeda iga päev. Jürisson kinnitab, et oma tarbeks ei keela lammast keegi tappa, kui veterinaararst on tõendanud, et lammas on terve. Küll aga paneb Toivo Jürissoni imestama, kui keegi on oma tarbeks 5–6 lammast tapnud.
Taoline olukord pole probleemiks ainult Saaremaal, vaid kogu Eestis. Maripuu sõnul on tehtud statistikat, millest selgub, et ametlikult tapetakse Eestis vaid 20% lammastest. Paraku ei taha lambakasvatajad luua ühist rinnet säärase käitumise vastu. „Me oleme ammu seda juba rääkinud ja lambakasvatajad ei koondu,” kurdab Veiko Maripuu.
Kokkuostja leidmine ei ole probleem, nendeni võivad juhatada lambakasvatajad või isegi tavalised ajalehekuulutused. Tegutsemine käib täiesti avalikult.
Oma tarbeks tapmisena näidatud ja seejärel mahamüüdud lamba liha läheb Saaremaalt peamiselt pealinna turulettidele. Maripuu sõnul on näiteks Tallinna keskturg koht, kuhu sel kombel kokkuostetud lambaliha müüakse. „Osaliselt läheb ka restoranidesse, tegelikult on seda igal pool meie ümber. Seda mitteametlikku lammast,” lisab Maripuu.
Oma Saar helistas kahele loomapidajate seas tuntud inimesele ja pakkus neile lahkesti lambaid müüa. Kuressaare turul lihapoodi pidav Raul Pihlas oli telefonikõne peale valmis kohe liha ostma. Pihlase sõnul tullakse kohale, kaalutakse lammas ja makstakse kohe ka raha. Aga kui saab kodus ise ära teha, siis pole vaja mingeid pabereid. Soovituseks öeldi veel kaasa, et lambarümp peab kaaluma vähemalt 15 kilo. Raivo Lõbus Kihelkonnalt ütles, et temal on käed jalad tööd täis ja enne novembrit ta liha ei osta. Kuuldes konkurendi hinnapakkumist, sõnas ta, et noore lamba eest maksab tema 40–42 krooni kilost. Kui küsiti looma tapmise ja tõendite kohta, soovitas ta tappa tapamajas, kuid kui seal ei saa, siis võib-olla ei olevat ka mingeid tõendeid vaja.
Seotud lood
Selveri pagarilettide küpsetusjuhi Irina Kaganskaja sõnul on viimastel aastatel pagaritoodete müük märkimisväärselt kasvanud. Eriti menukaks on osutunud käsitsi valmistatud ciabatta'd ja focaccia'd oliividega.