Autor: Kaubandus.ee • 5. detsember 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kinkekaart võib aeguda

Sel aastal on inimesed kuuel korral pöördunud tarbijakaitseameti poole kinkekaardiga seotud probleemide tõttu. Seetõttu on järelevalve korras üle vaadatud 53 ettevõtte kinkekaardid.

Tarbijakaitseamet uuris, kuidas on kinkekaardile märgitud ostuväärtus; kui valitud kingitus(t)e maksumus on suurem kaardi väärtusest, siis kas ja kuidas tuleb seda ületav summa lisaks tasuda; kui pikk on kehtivusaeg; kas kaardi väärtusest väiksema ostu korral tagastatakse vaheraha ja kas kaarti saab rahaks vahetada, kirjutas Valgamaalane.

Tarbijakaitseametile edastatud pöördumistes oli soovitud teada, kas ettevõtja võib kinkekaardile määrata kehtivusaja. Amet on seisukohal, et kauplused võivad müüa nii tähtajalisi kui ka tähtajatuid kinkekaarte. Kuid lähtuma peab mõistlikkuse põhimõttest ja kaardil ei tohiks olla liiga lühikest tähtaega. Amet ei saa nõuda, et kauplejad määraksid kindlasti kinkekaardile kehtivusaja.

Kahel korral pöördusid tarbijad ameti poole probleemiga, et kaardil pole märgitud kehtivusaega ja mõne aja möödudes ostu sooritama minnes ei ole kaupleja võimaldanud kinkekaardiga tasumist. Sel juhul oleks tarbijakaitseameti seisukohast lähtudes mõistlik eeldada, et kinkekaardi saajal on õigus alates kaardi saamisest ühe aasta jooksul ostu või teenuse eest sellega tasuda.

Tarbijakaitseametisse on tuldud ka murega, et kinkekaarti ei olnud võimalik realiseerida, sest ettevõte on likvideerimisel.

Järelevalve korras vaadati üle suuremate kaubamajade (Stockmann, Kristiine keskus, Tartu Lõunakeskus jt), büroo- ja tehnikakaupade kaupluste (Büroomaailm, Enter, Euronics, Mikromaailm jt), iluteeninduse ettevõtete (Aura keskus, Kalev SPA veekeskus ja hotell, kosmeetikasalong Anni, Laulasmaa Resort, Viru ilukeskus) kinkekaardid. Lisaks uuriti EMT ASi, reisibüroo Estravel, Ugala teatri ja Valga reisibüroo kinkekaarte.

Kontrollitud ettevõtetest 22 tingimustes oli märge, et kinkekaardi väärtusest väiksema ostu korral vaheraha ei tagastata, ülejäänute puhul vastav info puudus. 25 ettevõttes oli kaardile märgitud, et seda on võimalik rahaks vahetada.

Kui kinkekaartidel oli esitatud kehtivus- ehk realiseerimisaeg, siis enamasti oli see vahemikus ühest kuust kuni aastani. Oli ka juhtumeid, kus kehtivusaega ei olnud kaardile märgitud.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757