Autor: Kaubandus.ee • 16. jaanuar 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ott Pärna: Eestil on piisavalt potentsiaali, et rikaste riikide hulka jõuda

Eesti arengufondi juhatuse esimees Ott Pärna ütles aripaev.ee-le, et Eesti jõuab kindlasti rikaste riikide hulka, kuna oleme piisavalt väike, et kiiresti muutuda.

„Muidugi jõuab Eesti rikaste riikide hulka,“ ütles Pärna. „Eestil on potentsiaali piisavalt. Oleme piisavalt väike, et muutuda kiiresti,“ sõnas ta.

„Oluline on koostöö era- ja avaliku sektori ning arvamusliidrite vahel. Küsimus on mobiliseerimises,“ rääkis Pärna.

Eesti arengufondi poolt tellitud analüüsraporti „Eesti majanduse konkurentsivõime hetkeseis ja tulevikuväljavaated” pressikonverentsil ütles Pärna, et uuringud on koostatud selleks, et diskussioone algatada.

Seekord räägiti foorumil Eesti majanduse jätkusuutlikust poolest. „Me ei muretse, mis toimub kuue kuu pärast, vaid 15-20 aasta pärast, et jõuda Euroopa edukate riikide hulka,“ märkis Pärna.

„Kui võrrelda, kuidas on läinud saatusekaaslastega, siis vähesed Ida-Euroopa riigid on kahe faasi, progressi ja regressi vahel. Vähesed on edenevad riigid,“ rääkis Pärna.

Eesti on Tšehhi, Ungari ja Maltaga samal tasemel. „Teised ELi laienenud riigid on ühe „kasti“ võrra maas,“ ütles Pärna. „Et jõuda tippu, tuleb teha olulisi muutusi, meil töötab liiga palju inimesi madala tootlikkusega sektoris, mis kaugele ei vii,“ selgitas ta.

Samuti ei lisa me piisavalt väärtust kaupadele (sh elektroonikatoodetele), mille komponente Eesti ühelt poolt impordib, allhankena komplekteerib ja seejärel maailma edasi saadab. "Maailma mõttes tipus olev riik vajab vähemalt 10-15% suurust hõivet kõrge lisandväärtusega maailmaturule orienteeritud valdkondades,” ütles Pärna. Pärna võrdles, et töötava tööstuse töötaja tootlikkuse erinevus Taaniga on kuus korda. Näiteks Jaapanis töötab 90% inimestest valdkondades, mis on madala tootlikkusega.

Pärna pakkus ühe variandina tippu jõudmiseks, et me töötame, toodame ja müüme mujal, kuid juhtimine käib Eestis. „Oluline on haridus, kust tulevad globaalsed mõtted. Tuleks tegeleda rahvusvaheliste õppeprogrammidega või tuua sisse küpseid inimesi – mitte sini- vaid valgekraesid,“ rääkis ta.

„Meil on hea positsioon, et edasi minna, peame ühiskonda mobiliseerima,“ ütles Pärna.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757