Autor: Kaubandus.ee • 1. veebruar 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ministeerium: viina tagatisraha nõuavad tarbijad

Keskkonnaministeeriumi hinnangul huvituvad viinapudeli tagatisrahast pigem tarbijad kui pakendikogujad kui tootjad ning maaletoojad, kuna erikujulist taarat on keeruline hallata.

Ministeeriumi jäätmeosakonna juhataja Peeter Eegi sõnul vastab praegune tagatisraha süsteem nii toodete kui pakendite ulatuselt Põhjamaades ja Saksamaal kehtestatule. "See tähendab, et Euroopa Liidus ei ole teada riiki, kus kehtiks laiem kohustuslik tagatisraha, kui see Eestis praegu on," ütles Eek.

Tagatisraha süsteem eeldab standardse kujuga pakendit. Kange alkohol villitakse sageli erikujulisse taarasse ja seda ei suuda pudeliautomaadid täiendavate kulutusteta vastu võtta ega loendada.

Tagatisraha kehtestamisest peavad olema huvitatud tootjad või maaletoojad, sest neil lasub pakendite kogumise ja taaskasutamise kohustus, selgitas Eek. Tagatisraha on vaid üks võimalus pakendeid turult kokku koguda, samas tagab see suure tagastusprotsendi.

"Pigem on seni huvi olnud tarbijatepoolne, kuna kange alkoholi pakendi lisamine kohustusliku tagatisraha hulka võib kaasa tuua hulga probleeme," ütles Eek.

Samas maksab kange alkoholi pudel tootjale ligikaudu 40-50 senti. "Seega on hinnaerinevus piisav, et eeldada tootjate huvi tagatisraha süsteemiga liitumise vastu," kommenteeris Eek.

Praegu saab tarbija taarapunkti viidud viinapudeli eest vaid 10-20 senti.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757