Autor: Kaubandus.ee • 19. veebruar 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Euroopa Parlament tahab kaubanduskettide tiibu kärpida

Euroopa Parlamendi president Hans-Gert Pöttering kutsus eile, 18. veebruaril, konkurentsi peadirektoraati üles uurima ELi selvehallide sektori koondumise mõju turule.

Pöttering kuulutas eile välja kirjaliku deklaratsiooni, mis käsitleb selvehallide jõupositsiooni kuritarvitamise uurimist ja selle vastu võitlemist, teatas parlament.

Saadikud märgivad deklaratsioonis, et ELi jaekaubanduses domineerivad üha enam mõned üksikud selvehallide ketid, mis mõjutab tarbijaid negatiivselt. Parlamendiliikmed kutsuvad Euroopa Komisjoni üles uurima selvehallide sektori koondumise mõju eri osapooltele ning esitama ettepanekut vajalike meetmete võtmiseks.

Kirjalikus deklaratsioonis märgitakse, et "kogu ELi jaekaubanduses domineerivad üha enam mõned üksikud selvehallide ketid", kes "haaravad kiiresti enda kätte kontrolli talupidajate ja muude tarnijate ainsa reaalse võimaluse üle müüa oma tooteid ELi tarbijatele". Seejuures viitavad tõendid saadikute sõnul sellele, et "suured selvehallid kuritarvitavad oma ostujõudu, et alandada tarnijatele makstavaid hindu vastuvõetamatule tasemele ja kehtestada neile ebaõiglased tingimused".

See mõjutab parlamendiliikmete sõnul "tarbijaid negatiivselt, st võib väheneda toodete mitmekesisus, kannatada kultuuripärand ja jääda vähemaks jaemüügipunktide arv". Kuna suurte selvehallide tegevusel on üha enam piiriülene iseloom, oleks saadikute arvates vaja ühtlustatud ELi õigusakte.

Deklaratsioonis kutsutakse seetõttu konkurentsi peadirektoraati üles uurima ELi selvehallide sektori koondumise mõju väikeettevõtetele, tarnijatele, töötajatele ja tarbijatele ning hindama eelkõige kõnealusest koondumisest tuleneva ostujõu kuritarvitamist.

The Independenti andmetel on Euroopa Komisjoni esindaja lubanud dokumenti kommenteerida pärast seda, kui on selle kätte saanud.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757