Autor: Kaubandus.ee • 7. aprill 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uuring: eestlased vaatavad taas toidukaupade hindu

Viimastel kuudel ei piira Eesti elanikud end sugugi mitte ainult tarbe- ja luksuskaupade ostude osas - 54 protsenti kaaskodanikest hoiab kokku toidu arvelt.

Konjunktuuriinstituudi uuringu kohaselt on viimastel kuudel hakatud vähem ostma 18% küsimustikus ära toodud kaupadest. Peaaegu neljandik (23%) vastajatest tunnistasid, et ostavad samasuguseid toiduaineid kui varem, kuid valivad neist nüüd odavama ning tõenäoliselt ka kehvema kvaliteediga variandi. 11% hakkasid aga ostma senisest odavamaid toiduaineid ning neidki varasemast väiksemas koguses.

Konjunktuuriinstituudi direktori Marje Josingu sõnul on lähiajal oodata piimatoodete hinnakasvu peatumist, kuid lihatoodete kallinemine on veel ees. Eksperdid kinnitavad ta sõnu: Valga lihakombinaadi müügidirektor Meelis Milk ütles, et lihahinna tõusu on oodata suvel. Ja selles ei ole tema sõnul süüdi üksnes sööda kallinemine, vaid ka liha kokkuostuhindade tõus. Veel on arvesse võetud hooajalise tarbimise tõusu, ning suvel, kui inimesed sõidavad loodusesse puhkama, peavad piknikku ja teevad šašlõkki, ei jäta seda kahtlemata ka tootjad hindu määrates märkamata.

Instituudi uuringust pärinevad arvud on vastavuses meie riigi demograafilise statistikaga - 26% Eesti peredes kasvavad lapsed. Hinnatõusu tingimustes sattuvad raskesse olukorda ka koolide ning haiglate toitlustamist organiseerivad ettevõtted. Fazer Amica Teenindusdirektori Ülle Prometi sõnul moodustab nende toodangu maksumusest 70% tooraine ja kui toiduainete hind kasvab, tekivad probleemid. "On kaks teed: küsida toitlustamise eest rohkem raha või reguleerida maksumust menüüd muutes. Täpsemalt, teha rohkem «supipäevi», sest supp ja magustoit on odavamad kui praad," selgitas Promet.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757