Autor: Kaubandus.ee • 29. aprill 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kilk: toiduainetööstuses on äri ajad möödas

ASi Pere nõukogu liige Rein Kilk ütles tänasel toiduliidu aastakonverentsil, et toiduainetööstuses on äri ajad möödas, äri asemel tuleb tööd teha.

Kilk jagas Eesti iseseisvusaja viisaastakuteks. Esimene viisaastak kulus vahvli küpsetamisele ja suhkruvatile, teine nõukogudeaegse toiduainetööstuse erastamisele. Kolmandas etapis trügisid ärimehed börsile ja müüsid oma ettevõtteid. Siis algas Euroopa Liidu ja suurte investeeringute ajajärk.

Kilgi enda esimene investeering oli suhkruvatimasina ost. "Minu esimene investeering toiduainetööstusse oli, et ostsin ühelt poolakalt 1000 dollari eest suhkruvatimasina," rääkis Kilk.

Suhkruvatti tegema ja seda tänavanurgal müüma Kilk siiski ei hakanud. "Muide, ütlen ka seda, et tarkust ja mõistust on ka vaja," lisas Kilk selgitusele, kuidas toiduainetööstusest kujuneks Eesti Nokia. "Mu esimene investeering (suhkruvatimasin – toim) jäi seisma, kuna leidsin, et olen organiseerijana edukam kui suhkruvatimüüjana," ütles Kilk.

"Meie paljud kogemused on muutunud tarbetuks. Kui vaatame tagasi, siis iga veerand oli erinev. Kes oli edukas vahvliküpsetaja, ei pruukinud olla edukas erastaja. Edukas erastaja ei pruukinud olla edukas ettevõtja ning edukas ettevõtte hoidja. Kui loodame kogemusele, võib see olla isegi ohtlik. Me ei peaks klammerduma minevikku, vaid võtma vastu uue väljakutse," selgitas Kilk.

Toiduliidu juhi Sirje Potisepa sõnul räägiti toiduainetöösturite seas varem, et Kruuda (Oliver Kruuda – toim) tuleb ja ostab tootmise ära. Praegu räägitavat, et Kilk tuleb ja võtab tootmise üle.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757