Autor: Kaubandus.ee • 21. juuli 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

EL võib tollitariife vähendada 60% võrra

Euroopa Liit pakkus Genfis toimuvatel WTO 35 riigi kaubandusläbirääkimistel, et võib põllumajandustoodetele kehtestatud tollitariife kärpida 60% võrra.

Euroopa Komisjoni kaubandusvolinik Peter Mandelsoni sõnul on praegune pakkumine Brüsseli parim, mida liit saab teha, et maailma põllumajandustoodete turu rasket olukorda leevendada. Seni oli EL tariife lubanud vähendada 54% võrra, kirjutas BBC News.

Mandelson ütles, et EL on omalt poolt teinud juba väga suure pingutuse ning kutsus selliseid arenevaid riike nagu Brasiiliat, Indiat ja Hiinat üles vastutasuks vähendama ka nende tööstustariife.

"Kaubandusläbirääkimistel peab lahenduseks peamine panus tulema turu liberaliseerimisest, mitte subsiidiumidest,“ ütles USA esindaja kaubandusküsimustes Susan Schwab.

Rikkamad riigid, nt USA ja Euroopa Liit, nõuavad oma tootjatele ja pankadele paremat ligipääsu arenevatele turgudele. Brasiilia välisminister Celso Amorim aga sõnas, et arenevad riigid (nt Hiina, India ja Brasiilia) on juba praegu teinud väga suuri mööndusi ning arenenud riikidel ei tohiks liiga tõsiseid lootusi olla.

Senised kaubandusläbirääkimised on nurjunud just põllumajandustoodetele seatud tollitariifide ja tööstustariifide tõttu, samuti on probleemi tekitanud küsimus, kui liberaliseeritud peaks olema teenuste turg.

Egiptuse kaubandusminister Rachid Mohamed Rachid ütles, et rikkad riigid peavad läbimurdeks näitama oma initsiatiivi, muutes poliitikat selliselt, et see vähendaks maailmamajanduse ebastabiilsust. Tema sõnul on vahe rikaste ja vaeste vahel eriti tugevalt näha nüüd, mil toidu ja kütuste hinnad järsult tõusevad. Selle olukorra on aga Rachidi hinnangul põhjustanud just rikkad riigid.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757