Autor: Kaubandus.ee • 4. august 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lõuna Aasia riigid süvendavad vabakaubandust

India, Pakistan, Sri Lanka ja veel viis Lõuna Aasia riiki leppisid kokku omavaheliste kaubandusbarjääride vähendamises kui Maailmakaubandusorganisatsiooni läbirääkimised eelmine nädal ebaõnnestusid.

Lõuna Aasia Regionaalse Koostöö Assotsiatsiooni(SAARC) juhid nõustusid vähendama oma „tundlike kaupade nimekirja“ ehk kaupu, mis ei kuulu vabakaubanduse alla, nüüd kuuluvad ka teenused vabakaubanduse alla. SAARC ülejäänud viis liikmesmaad on Afganistan, Nepaal, Bangladesh, Malediivid ja Bhutan ning kokku kuudab assotsiatsioon enda alla ligi neljandiku maailma rahvastikust. Praegu on SAARC sisene kaubandus umbes 5% liikmesmaade kaubandusest, mis on teiste sarnaste organisatsioonidega võrreldes väga vähe, kirjutas Bloomberg.

Peamiseks majandusliku arengu piduriks selles regioonis on olnud India ja Paikistani omavahelised suhted, mille parandamiseks aga seekordsel SAARC kohtumisel leppisid India peaminister Manmihan Singh ja Pakistani peaminister Yousuf Raza Gilani kokku 2003 aasta vaherahuleppe edasi arendamises.

Maailmapanga andmetel viiks selle regiooni keskmise majanduskasvu tõus praeguselt kuuelt protsendilt 8% peale kaasa vaesuse kadumiseni piirkonnast ühe inimpõlve jooksul. Praegusel hetkel teenivad seal elavast 1,4 miljardist inimesest umbes 40 % päevas vähem kui 1 dollar (10,04 krooni).

Praegu näiteks moodustab India ja Pakistani omavaheline kaubandus 4/5 Lõuna Aasia 1,2 triljoni dollari (12,5 triljoni krooni) suurusest majandusest siis kaubanduse vabamaks muutumisel oleks ainuüksi see juba 9 miljardi dollari (90,36 triljoni krooni)suurune

Kaheksa Lõuna Aasia riigi juhtide sõnul on suurimaks ohuks majanduskasvule antud regioonis terrorism ning nad leppisid esmakordselt ka kokku terrorismi nimetamises kuriteoks. Samuti leidsid nad, et ülemaailmsete kaubandusläbirääkimiste ebaõnnestumine eelmine nädal Genfis WTO´s võib aidata kaasa selliste regionaalsete organisatsioonide nagu SAARC tegevusele.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757