Autor: Kaubandus.ee • 2. oktoober 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nordic Tsement: püüame Eesti ülejääki Venemaale müüa

Kunda Nordic Tsement tegevdirektor Meelis Einstein ütles aripaev.ee-le, et Eesti turule planeeritud mahud olid oluliselt suuremad nõudlusest, mistõttu püütakse praegu ülejääki Venemaale maha müüa.

„Küsimus on selles, et planeerisime selle aasta Eesti mahud oluliselt suuremad,“ rääkis Einstein, kelle sõnul sai tehtud valearvestus, sest toodet nii palju ei vajata ja mahud on märkimisväärselt vähenenud. „Meil oli niikuinii eksport Venemaale, aga nüüd on vaja Eesti ülejäägid kuhugi panna ja sellega on juba raskusi,“ tõdes tegevdirektor Venemaast rääkides.

Kuigi tehas töötab praegu täisvõimsusel ja tootmist hakatakse piirama alles aasta lõpukuudel, on Einsteini sõnul peamine probleem see, et ei ole kellelegi toodet eksportida. „Loomulikult eksport päästab. Ega me sellepärast vähenda, et ei suuda eksportida,“ kommenteeris juht väidet, et eksport päästab Eesti majanduse. „Ei ole kellelegi eksportida. Meie naaberturud ümberringi on ka natukene samas olukorras,“ rääkis Einstein. Tema sõnul oli neil korralik müük Soome, aga nüüd Soome enam nii palju ei vaja, õnneks läheb Lätis praeguseni veel üsna hästi. Venemaale müügiga on tema sõnul keerulisem küsimus olema.

Uurides, kas aasta lõpus ees ootav tootmise vähendamine kolmandiku võrra firmajuhid ka töötajaskonna vähendamise kallale ajab, saan vastuseks, et ei, seda see kindlasti ei tähenda.

Einstein kinnitas statistikaamet andmeid, et tootmine on vähenenud: "Jajah, muidugi on."

Tööstusettevõtete toodang vähenes 2008. aasta augustis eelmise aasta augustiga võrreldes 3%, töötlev tööstus vähenes 2%, teatas Statistikaamet täna. Töötleva tööstuse toodangu vähenemist mõjutasid kõige rohkem toiduainete (mahuindeks -10%), puidu- (mahuindeks -16%) ja ehitusmaterjali (mahuindeks - 25%) tootmine.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Sigrid HiisKaubandus.ee toimetajaTel: 5681 4070