Autor: Kaubandus.ee • 27. november 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kalvi viinaturismi taaskäivitumisse ei usu

Kümneprotsendine alkoholiaktsiis tõus Soomes alates tuleva aasta esimesest päevast Eesti vodkaturismi suure hooga käima ei lükka, ütles ASi Liviko juht Janek Kalvi.

Kuigi Kalvi kinnitas, et Soomes maksab pooleliitrine viin kolm korda rohkem kui Eestis, pole ta optimistlik 2004. aastal alguse saanud vodkaturismi taastumises.

Liviko juhi sõnul käib püsikliendiks kujunenud tavasoomlane Eestis edasi, kuid valib hoolega soodsamaid kohti ning otsib head hinda. "Et see (Eestis käimine alkoholi ostmise eesmärgil - toim.) muutuks massiliseks, seda 10% alkoholiaktsiisi tõus kaasa ei too. Ma pigem oleksin täna konservatiivne või skeptiline," sõnas Kalvi.

Soome aktsiisitõusul on tema ütlusel ka positiivne mõju. "Eestis tõusis aktsiis üle 30% ja aktsiisitõus Soomes muudaks Eestit taas atraktiivsemaks," rääkis Liviko juht. "Muidu oleks võinud prognoosida, et turistide arv langeb, aga nüüd on lootuks, et ta vähemalt ei lange," lisas ta.

Kalvi sõnul loodab ta, et lähemaks paariks-kolmeks aastaks on Eestis aktsiisitõusud tehtud ning ettevõtjatele ja turule antakse aega rahuneda. "Alkoholi hind praegu on ületanud selle künnise, kus suur osa tarbijates ostab või on valmis ostma salaalkoholi," rääkis ta.

18. novembril otsustas Soome valitsus tõsta uuest aastast alkohoolsete jookide aktsiisimaksu kümnendiku võrra, mis toob kaasa kõigi sealsete vägijookide jaemüügihindade tõusu keskmiselt 4,5%.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757