Kaubandus.ee  • 28. november 2008
Jaga lugu:

USA Black Friday tuleb hoopis Kõle Reede

Täna algab USAs Must Reede ehk Black Friday, millega juhatakse sisse pühadehooaja osturalli. Kuid isegi 50%-lised allahindlused ei päästa sellel aastal USA jaemüüjaid, prognoosivad analüütikud.

USA tarbijausalduse indeks on viimase 41 aasta madalaimal tasemel. Paljud jaemüüjad kärbivad Wal-Marti eeskujul hindu. Suured allahindlused võivad küll pikendada kassajärjekordi, kuid rahalises mõttes ei tähenda see suuremat müüki jaemüüjaile ja see omakorda toob kaasa aktsiahindade languse, kirjutab WSJ.

"Inimesed lähevad täna välja ning ostavad asju, sest see on justkui peretraditsioon... nad lihtsalt ostavad vähem asju seekord," kommenteeris fondijuht Ken Murphy.

Analüütikud prognoosivad, et 25 suurima jaemüüja tulemused (ei sisalda Wal-Marti), mis on vähemalt aasta avatud olnud, kukuvad aastataguse ajaga võrreldes keskmiselt 6,6%. Wal-Marti poodide müük peaks aastaga aga suurenema 2%.

Wal-Mart on üks vähestest, kes praegusel turul end kõige paremini positsioneerinud on. Tema aktsia hind on tänavu tõusnud 19%. Teine "ellujääja" on Family Dollar Stores, kelle aktsia on tõusnud aasta algusest 50%. Kaubamajade keti omanik Macy's aktsia hind on aga kukkunud 73%. Luksusehete müüja Tiffany aktsia on aastaga kaotanud 55% väärtusest.

Üks on aga kindel – USAs on liiga palju poode, kus raha saab kulutada ning varem või hiljem on oodata pankrotte. Must Reede peaks olema päev, kus USA jaemüüjad hakkavad näitama kasumeid, kuid mõnede jaemüüjate jaoks võib praegune majanduskliima olla liig mis liig.

Jaga lugu:
KAUBANDUSE UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad kaubandusteemalised uudised igal nädalal enda postkasti.

Kaubandus.ee toetajad:

Enimloetud
Maarit Eerme
Maarit EermeKaubandus.ee juht-toimetajaTel: 51 44 884maarit@kaubandus.ee
Cätlin Puhkan
Cätlin PuhkanKaubandus.ee reklaami müügijuhtTel: 53 315 700catlin.puhkan@aripaev.ee

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt