Autor: Kaubandus.ee • 13. detsember 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kohus kuulutas Lepa Kaubakeskuse pankroti välja

Sel nädalal kuulutas Harju maakohus välja ettevõtja Elmar Lepale kuuluva OÜ Lepa Kaubakeskuse pankroti. Kuigi otsus kuulub kohesele täitmisele on seda võimalik 30 päeva jooksul edasi kaevata ja otsus ei ole seetõttu veel jõustunud, selgitas kohus.

Kohus rahuldas Hans H Luigele kuuluva HHL Rühma ja pankrotis oleva Betoneks Ehitus OÜ nõude kuulutada välja Lepa Kaubakeskuse pankrot.

Pankrotihalduriks määras kohus õigusbüroo Dica suuromaniku ja juhatuse liikme Peep Lillemäe. Esimene võlausaldajate üldkoosolek toimub selle aasta 29.detsembril kell 10 Harju maakohtu Kentmanni kohtmajas.

Eelmise aasta aprillis andis HHL Rühm Lepa Kaubakeskusele laenu summas 2 miljonit krooni. Laenu tagastamise ajaks lepiti kokku selle aasta aprill. Võlgnik laenu ja kokku lepitud intressi summas 320 000 krooni tähtajaks ei tagastanud.

Selle aasta oktoobris võlgnes Lepa Kaubakeskus teisele võlausaldajale pankrotis olevale Betoneks Ehitusele 5,2 miljonit krooni keskuse juurdeehituse eest.

Kohtuotsuse kohaselt leidis Lepa Kaubakeskus, et makseraskused on ajutised, kuid võlgade osas vastu ei vaielnud. Bilansi järgi on kaubakeskusel varasid 88 miljonit ja võlgasid kokku 50-60 miljonit krooni. Võlgnik ei soovi vara liiga odavalt müüa, et mitte kahjustada võlausaldajate huve. Samuti soovis ettevõte kohtuotsuses tervendamismenetlust ja pankrot kiirelt raugetada.

Ajutise pankrotihalduri arvamuse kohaselt on HHL Rühma ja Betoneks Ehituse avaldused võlgniku pankroti väljakuulutamiseks põhjendatud ning Lepa Kaubakeskus on püsivalt maksejõuetu ja ettevõttel puuduvad rahalised vahendid võlgnevuste tasumiseks. Samuti ütles pankrotihaldur kohtuotsuses, et pankroti vältimise võimalus puudub, kuid maksejõuetuse põhjus ei ole raske juhtumisviga või pankrotikuritegu.

„Samas on võlgnik jätkuvalt toimiv äriühing ning kohus näeb võlgniku tegevuse jätkamise ja tervendamismenetluse rakendamise võimalust,“ seisis kohtuotsuse lõpus kohtu toodud põhjenduste all. Viimane ei muuda pankroti väljakuulutamist aga olematuks.

Krediidiinfo andmetel on Lepa Kaubakeskusel veidi üle 400tuhande kroonine maksuvõlg riigi ees, millele lisandub intress. Veel on ettevõttel üle miljoni krooni küündiv võlg panga ees ning kaks maksimaalselt 50 000 kroonist võlgu liisingu eest.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757