Kaubandus.ee  • 21. jaanuar 2009
Jaga lugu:

Kommentaar: ehitusmaterjalide tööstus püsib endiselt languskursil

Möödunud aasta üheksa kuuga kahanes Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liitu kuuluvate ettevõtete müügikäive 15% võrra võrreldes eelmise aasta sama ajavahemikuga - 6,9 miljoni kroonini.

Selline kahanemine iseloomustab pea kõiki ehitusmaterjalide tooterühmasid. Teistest veidi paremas seisus on kuivsegude müük, mis toetub endiselt peamiselt sellele, et 2008. aastal lisandus turule uus tootja. Samuti on keskmisest paremaid tulemusi saanud klaastoodete valmistajad ning paekivikillustiku müüjad ning endiselt on minimaalse miinusega betoonist äärkivide müügitulemused.

Kõige kehvemate tulemustega paistsid mullu III kvartalis silma betoonelementide tootjad, mõne tootegrupi puhul langes müük 50%.

Negatiivse poole pealt tuleb tunnistada, et mõni uus tootja üritab kokku hoida nõuetele vastavuse tõendamise ja võimalik, et ka kvaliteedi arvelt. Seetõttu tuleks kõigil järelevalvajatel (omaniku järelevalve, ehitusjärelevalve) pöörata tähelepanu, milliseid tooteid ja materjale ehitustel kasutatakse. Probleemsetel juhtudel pöördub riiklike järelevalvajate poole ka Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liit.

2008. aasta 9 kuu jooksul eksporditi ehitusmaterjale 2527 miljoni krooni eest, mis ületab 2007. aasta sama ajavahemiku tulemust 534 miljoni krooni võrra. Ekspordi kasv on märgatav, kahjuks ei aita see kõiki tootjaid.

Suurima ekspordikäibega on ehitusmontaažvahtude tootja OÜ Krimelte, enam kui 100 miljoni krooni eest on kaupasid eksportinud lisaks Krimeltele veel müüritise materjalide tootjad AS maxit Estonia, AS Aeroc ja AS Wienerberger ning AS Kunda Nordic Tsement.

Jaga lugu:
KAUBANDUSE UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad kaubandusteemalised uudised igal nädalal enda postkasti.

Kaubandus.ee toetajad:

Enimloetud
Maarit Eerme
Maarit EermeKaubandus.ee juht-toimetajaTel: 51 44 884maarit@kaubandus.ee
Cätlin Puhkan
Cätlin PuhkanKaubandus.ee reklaami müügijuhtTel: 53 315 700catlin.puhkan@aripaev.ee

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt