Autor: Kaubandus.ee • 21. jaanuar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kommentaar: ehitusmaterjalide tööstus püsib endiselt languskursil

Möödunud aasta üheksa kuuga kahanes Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liitu kuuluvate ettevõtete müügikäive 15% võrra võrreldes eelmise aasta sama ajavahemikuga - 6,9 miljoni kroonini.

Selline kahanemine iseloomustab pea kõiki ehitusmaterjalide tooterühmasid. Teistest veidi paremas seisus on kuivsegude müük, mis toetub endiselt peamiselt sellele, et 2008. aastal lisandus turule uus tootja. Samuti on keskmisest paremaid tulemusi saanud klaastoodete valmistajad ning paekivikillustiku müüjad ning endiselt on minimaalse miinusega betoonist äärkivide müügitulemused.

Kõige kehvemate tulemustega paistsid mullu III kvartalis silma betoonelementide tootjad, mõne tootegrupi puhul langes müük 50%.

Negatiivse poole pealt tuleb tunnistada, et mõni uus tootja üritab kokku hoida nõuetele vastavuse tõendamise ja võimalik, et ka kvaliteedi arvelt. Seetõttu tuleks kõigil järelevalvajatel (omaniku järelevalve, ehitusjärelevalve) pöörata tähelepanu, milliseid tooteid ja materjale ehitustel kasutatakse. Probleemsetel juhtudel pöördub riiklike järelevalvajate poole ka Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liit.

2008. aasta 9 kuu jooksul eksporditi ehitusmaterjale 2527 miljoni krooni eest, mis ületab 2007. aasta sama ajavahemiku tulemust 534 miljoni krooni võrra. Ekspordi kasv on märgatav, kahjuks ei aita see kõiki tootjaid.

Suurima ekspordikäibega on ehitusmontaažvahtude tootja OÜ Krimelte, enam kui 100 miljoni krooni eest on kaupasid eksportinud lisaks Krimeltele veel müüritise materjalide tootjad AS maxit Estonia, AS Aeroc ja AS Wienerberger ning AS Kunda Nordic Tsement.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Sigrid HiisKaubandus.ee toimetajaTel: 5681 4070