Autor: Kaubandus.ee • 28. jaanuar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Transiidiärimehed: poliitika roll väheneb

Eesti ja Venemaa suhetes on poliitika jäänud tagaplaanile ning esile on kerkinud puhtalt majanduslikud küsimused, leiavad transiidiettevõtete esindajad.

Autotranspordi ettevõtte Jupiter Plus juhi Jevgeni Sidorovi sõnul pole Venemaal hetkel poliitika jaoks aega. "Praeguses olukorras mõtleb igaüks selle peale, mida võtta ette, et kriisilainest üle saada. Eriti teravalt on seda tunda Venemaal, sellepärast on poliitika jäänud tahaplaanile," rääkis ta venekeelsele portaalile dv.ee.

Sidorovi kinnitusel ei meenuta läbirääkimistel enam keegi monumendikriisi ega Eesti ja Venemaa vahel puuduvat piirilepingut. "Praegu on igaüks hõivatud majandusega. Jumal tänatud, et meie poliitikud ka vaikivad ja ka sealtpoolt keegi meile granaati ei viska. Ja olgu nad tänatud selle eest. Olukord muutub ja paremuse suunas," ütles ta.

Jupiter Plusi juhi sõnul keerlevad praegused läbirääkimised hinna ja maksevõimaluste ümber.

Kliente huvitavad eelkõige makseaja pikendused. "Jutt käib umbes nii: "Võimalik on maksepikendus kuni 60 päeva. Siis meie lähme otsime raha ja teeme tellimusi, teie aga pange autod valmis"," iseloomustas Sidorov tänast olukorda.

Sidorov lisas, et kaubavood Venemaa suunal on hakanud taastuma. Ka Vene partnerite rahad on tasapisi liikuma hakanud, märkis ta.

Ka DLE OÜ juhatuse liige Aleksandr Šumeiko kinnitas, et Venemaa ja Eesti suhted on paranema hakanud. "Venemaa suhtumine Eestisse hakkab tasapisi muutuma. Eesti kasuks on mänginud Läti ja Leedu meeleavaldused, mis hirmutavad kliente," ütles ta. Šumeiko kinnitusel liiguvad veosed Venemaa suunal, kuigi väheses koguses.

Logistika- ja transiidi assotsiatsioon tegevdirektori Ago Tiimani hinnang on mõnevõrra ettevaatlikum. "Transiidi elavnemisest on praegu veel vara rääkida. Kuid näha on juba seda, et kui alles suvel rääkisid Vene tipud, et Eesti kaudu kaupasid vedada ei tohi, siis praegu nad enam sellest ei räägi," märkis ta.

Samas tegutsevad mõned edasi veel vanast inertsist, lisas Tiiman. "Raudteel võib mõni ametnik ära öelda. Praegu sõltub väga palju sellest, kui rahulikud ja vaiksed saavad olema meie riikidevahelised suhted ja sellest, kui kiiresti suudavad ümber orienteeruda Vene ametnikud ja firmad," rääkis ta. Kui mõlemad pooled – nii Venemaa kui Eesti – jätkavad samal liinil, mis viimased kaks kuud, siis suvel võib küll soojenemisest rääkida," lisas ta.

Pikemalt loe Äripäeva venekeelsest portaalist .

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Sigrid HiisKaubandus.ee toimetajaTel: 5681 4070