Autor: Kaubandus.ee • 13. veebruar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Koti-Idea suurim võlausaldaja on ettevõtte omanik

Pankrotti taotlenud ja väidetavalt eestlaste poolt ostetud Koti-Idea suurimaks võlausaldajaks on registreerunud Koti-Idea keti müünud ärimees Mauri Ikola ettevõte Masa Trade Oy.

Võlausaldajad on ka muud Ikola kontrolli all olevad äriühingud Huonekaluliike Vepsäläinen Oy ja Vepsäläinen Oy.

Masa Trade Oy taotleb pankrotipesast kreeditoritele 10,5 miljonit eurot, Huonekaluliike Vepsäläinen Oy viit miljonit eurot ja Vepsäläinen Oy veel 644 000 eurot, kirjutab Kauppalehti.

Kokku on Ikola kontrolli all olevad ettevõtted esitanud 16,2 miljoni euro eest nõudeid. Muud seni registreeritud võlausaldajate nõuded on kokku vähem kui kaks miljonit eurot.

Pankrotipesa varadeks on teatatud 5,9 mln eurot. Firma varade mahuks hinnatakse 5,9 miljonit eurot, millest 5,1 miljonit eurot tuleb ladudes oleva kauba hinnast ehk Kodi-Idea kaupade võimalikust müügitulust.

Sampo Pank on olnud kiirelt laienenud Koti-Idea ja Vepsäläinen-mööbli kettide põhirahastaja. Koti-Ideale väljastatud laene on 11,33 miljonit eurot.

Sampo Pangal on koos hüpoteekidega Vepsäläineni kontsernile antud laene kokku 42 miljonit eurot. Koti-Idea Oy aktsiad on olnud 2007. aasta lõpust Huonekaluliike Vepsäläisen riskipositsioonide pandiks Sampo Pangas.

2007. aasta lõpus Vepsäläineni kontsernil oli bilansis pangalaene umbes 23,5 miljonit eurot ja võlga kokku rohkem kui 36 miljonit eurot. Peale selle oli ettevõte veel kolme miljoni euro eest võlakirju välja andnud. Omakapitali oli 2007. aasta lõpus järele jäänud 5,4 miljonit, aastaga oli kadunud 3,1 miljonit eurot.

Pankrotistunud Soome mööbliketi võtsid väidetavalt üle Eesti riskikapitalistid. Möödunud teisipäeval ilmus Soome meedias teade, et tuntud Soome ettevõtja Mauri Ikola Masa Trade Oy on müünud Koti-Idea Oy endisele kaubandusketi juhile Niko Romanainenile ja rahvusvahelisele riskikapitali investorile.

Keti ostis väidetavalt eelmise aasta lõpul loodud firma Ekralde OÜ, mille omanikuks ja juhatuse liikmeks on praegu Lextali advokaat Urmas Ustav. Ettevõtte nõukogusse kuuluvad aga maksukonsultant Jüri Kalda, Hannes Reinula ja soomlane Niko Romanainen, kes on ka keti tegevjuht.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757