Autor: Kaubandus.ee • 17. märts 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Toidult teenitavale kasumile piirang ka Eestis?

E-Piima juhi Jaanus Murakase sõnul pole midagi imekspandavat, kui ka Eesti sarnaselt Leeduga hakkab piirama toiduainetelt teenitavaid kasumimarginaale.

Toiduainete kasumimarginaalipiirangud on reaalsed riikides, kus ketistunud jaekaubandus omandab teiste tööstuste suhtes monopoolse seisundi, ütles Murakas kommentaariks Leedu otsusele toidukaupade kasumimarginaalidele piirid ette tõmmata.

„Brüssel on selle teemaga vaikselt tegelenud juba aasta-poolteist, kuna jaekaubandus on niivõrd kontsentreeritud, kauplused on ketistunud. Mõnes riigis ongi võib-olla ainult kolm-neli toiduaineid müüvat jaekaubandusketti. Kui konkurentsiseadus käsitleb monopoli mõistete ühe sektori sees samalaadsete ettevõtete puhul, siis on tekkinud situatsioon, kus üks ettevõtlussektori muutub monopoolseks ülejäänud sektoritele,“ rääkis Murakas Leedu parlamendi otsuse tagamaadest.

Muraka sõnul poleks midagi imekspandavat, kui ühel hetkel ka Eestis sellise seadusepügala peale mõtlema hakataks. „Asi võib sinnamaani minna küll. Soome plaanib näiteks alandada toiduainete käibemaksu ja teha toidukaubad inimestele odavamalt kättesaadavaks. Jaekaubandusettevõtetele esitatakse teatud tingimusi, et kui riik käibemaksu alandab, siis toiduainete hind alaneks selle võrra reaalselt ka tarbijatele, mitte ei suureneks jaekaubandusettevõtete kasum,“ ütles Murakas.

Selle otsuse tegemine sõltub tema sõnul juba konkreetsest riigist ja selle eripäradest – kus on ühe või teise jaekaubandusettevõtte monopoolsus suurem ja positsioon tugevam, kui suur konkurents kettide vahel on – kas sellest piisab hinnakonkurentsi tekkimiseks?

Loomulikult kostub Muraka sõnul ka meil Eestis siit-sealt nurinaid, et poodides olevad hinnad ei ole just päris loogilised. Samas tuleb tema sõnul arvestada ka sellega, et jaekaubanduseski on rasked ajad - käibed vähenevad, konkurents kettide vahel on suur, kaubanduspinda ühe elaniku kohta aga palju.

„Ehk siis Leedus on konkurentsi vähem ja oht suurem, et toiduainete hinnad küll langevad, aga kaubanduse marginaalid järjest suurenevad,“ nentis Murakas.

Leedu parlament kiitis täna heaks seaduseelnõu, mis kehtestab toidukaupadele maksimaalsed kasumimarginaalid.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757