Autor: Kaubandus.ee • 9. aprill 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

USA kaubandusdefitsiit vähenes jõudsalt

Veebruaris kahanes USA kaubandusdefitsiit madalaimale tasemele viimase üheksa aasta jooksul.

Defitsiit kahanes 28% 26 miljardile dollarile jaanuarikuu 36,2 miljardilt dollarilt, teatas täna USA kaubandusministeerium.

See on väikseim defitsiit 1999. a novembrist, vahendas Bloomberg.

Import vähenes 5,1% 152,7 miljardile dollarile. Nõudlus välismaiste autode järele kahanes madalaimale tasemele 1996. a oktoobrist. Jaapani autode import vähenes poole võrra, kärpides USA kaubandusdefitsiidi Jaapaniga madalaimale tasemele 1984. aastast ehk 2,2 miljardile dollarile.

Nõudmine muude importkaupade järele peale autode kahanes veebruaris 1,4 miljardi dollari võrra. Kaubandusdefitsiit Hiinaga kahanes jaanuari 20,6 miljardilt dollarilt veebruaris 14,2 miljardile dollarile, mis on väiksem näitaja kolme aasta jooksul.

USA eksport kasvas 1,6% 126,8 miljardile dollarile.

USA kaubandusdefitsiidi vähenemine võib ajendada majanduseksperte eeldama, et USA SKP kahanes esimeses kvartalis kardetust vähem. Läinud aasta viimases kvartalis kahanes USA SKP 6,3% ning keskmiselt prognoosisid Bloombergi küsitletud analüütikud selle aasta esimeses kvartalis 5% suurust SKP langust. Tööpuudus kasvas USAs märtsis 8,5%le, mis kõrgeim tase enam kui 25 aasta jooksul.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757