Autor: Kaubandus.ee • 15. juuli 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti kiirtoiduturu suurimad naudivad prisket kasumit

Kiirtoidukett McDonald's kasvatas mullu Eestis kasumit, ka Hesburger jäi kasumisse, kuigi see kahanes mõnevõrra.

McDonald'siga frantsiisilepingut omava Premier Restaurants Eesti ASi käive oli mullu 171 miljonit krooni võrreldes tunamulluse 150 miljoniga. Kasum kasvas samal ajal 6,6 miljonilt kroonilt üheksa miljonini.

McDonalds’i Eesti üksuse juht Tomasz Nawrocki selgitas eelmise aasta kasumitõusu mitmete muutustega. 2007. aastal lõpus läksid McDonald’s-i söögikohad frantsiisisüsteemile üle, seega 2008. aasta oli üleminekuaasta, mitmed muutused viidi ellu eesmärgiga suurendada äri efektiivsust ning kaubamärgi tuntust. Ettevõte fokuseeris inimressursile ja ka palgastruktuurile. See viimane oli ka üks tähtsamaid muudatusi ning tõeliselt muutis inimeste suhtumist ning tõstis töömotivatsiooni, selgitas Nawrocki.

Premier Restaurants Eesti ei ole töötajaid koondanud, Eestis on töötajate arvu suurendatud 500 inimeseni. 2008. aastal tõusis töötajate keskmine palk 30%. “See muutis ettekujutust tööst McDonald’s-is, me tunneme täna, et oleme tugevdanud oma positsiooni toitlustusettevõtete sektoris tööotsijate silmis,“ rääkis ettevõtja.

2008. aastal oli Premier Restaurants Eesti eesmärgiks seadnud 20 miljonit krooni investeerimise, Nawrocki sõnul lähevad investeeringud plaanide kohaselt: kahe toitlustuskoha ümberkujundamine ja McCafe avamine Viru keskuses.

Selle aasta kohta ütles Nawrocki, et kuigi käimas on juba kolmas kvartal on veel liiga vara öelda, milliseks võib aasta kokkuvõte kujuneda. 2009. aasta väljavaade on praegust majandusolukorda ja globaalse majanduslanguse mõju arvestades konservatiivne.

Soome omanikega ASi Hesburger mullune käive oli 156 miljonit krooni, ülemöödunud aastal 83 miljonit. Kasumit teenis firma vastavalt 5,1 miljonit ja 7,6 miljonit krooni.

”Hesburgeril läks eelmine aasta päris hästi. Eelmise aasta tulemustega võisime rahule jääda,” kommenteeris tulemusi Hesburgeri Baltimaade turundusjuht Kairi Sester. Hesburgeri 200 töötaja tööjõukulud on jäänud samale tasemele võrreldes eelmiste aastatega ning koondatud inimesi pole. Sel aastal on kavas avada ka uus söögikoht Tallinnas ning käivad läbirääkimised veel paari koha avamise osas.

”Olukord kiirtoiduturul on rahuldav, uksi meil plaanis sulgeda pole, pigem on hetkel hea aeg laienemiseks. Tegeleme pidevalt uute äripindade otsimisega, et oleksime oma klientidele rohkem kättesaadavam,” rääkis Sester.

Hesburger AS kuulub Soome kontserni, emaettevõte on Hes-Pro (Finland) OY. Premier Restaurants Eesti AS kuulub 100%liselt Premier Restaurants Latvia SIA-le. Hesburgeril on Eestis 20 söögikohta ja McDonald’s-il 7 söögikohta.

Eesti kiirtoiduturu suurimad naudivad prisket kasumit

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757