Autor: Kaubandus.ee • 31. august 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Venemaa mitmekordistas kütusefirmade trahve

Venemaa monopolidevastane amet viis ellu lubaduse mitmekordistada trahve kütusefirmadele, mis oma turgu valitsevat seisu ära kasutades soolavad tarbijale krõbedaid bensiinihindu.

Föderaalne Monopolidevastane Teenistus (FAS) leidis TNK-BP ja Gazprom Nefti järjekordselt süüdi olevat kütuseturul valitseva positsiooni kuritarvitamises ning karistas neid trahvidega vastavalt 4,19 miljardit ja 4,67 miljardit rubla (1,45 ja 1,62 mld krooni), kirjutas reedel Kommersant. Trahv on ootamas ka Rosnefti ja Lukoili.

Eelmisel aastal jõustunud seadusega sai FAS õiguse määrata trahviks 1-15% ettevõtte eelmise aasta käibest turul, kus toimus rikkumine. Praegused trahvid on määratud veebruaris toimunud kontrolliga tuvastatud rikkumiste eest bensiini, diisli ja lennukikütuse jaeturul, samasugused põhjendamatud hinnatõusud on FAS registreerinud ka mais ja juunis.

Esimesed trahvid uue seaduse alusel said naftafirmad mullu sügisel: TNK-BP 1,1 miljardit, Gazprom Neft 1,35 miljardit, Lukoil 1,44 miljardit ja Rosneft 1,5 miljardit rubla (vastavalt 0,38, 0,47, 0,5 ja 0,52 mld kr). Surgutneftegaz pääses trahvita, sest ei omanud teenistuse hinnangul turul monopoolset positsiooni.

"Sügisel võtsime arvesse kriisiolukorda ja seepärast said ettevõtted trahvi seaduses ettenähtud alammäära järgi ehk umbes 1% käibest," rääkis FASi asejuht Anatoli Golomolzin. Naftafirmad on varasemad trahvid kohtus vaidlustanud, kõik need vaidlused on läbi mitme kohtuastme alles käigus.

Deniss Borissov uuringufirmast IK Solid märkis, et kuigi trahvisummad ei paista ettevõtete jaoks kriitilised, võivad need nende majandusseisule negatiivselt mõjuda, "kui nad hakkavad selliseid trahve süstemaatiliselt saama," lisas ta. IFD Kapitali esindaja Vitali Krjukovi sõnul vaidlustavad ettevõtted FASi otsused kindlasti kohtus ja protsessid võivad võtta pikalt aega, kuivõrd üldiselt tunnustatud hinnaindikaatorit ja selle arvestamise metoodikat ei ole.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757